Cercetătorii americani au dezvoltat un sistem de alimentare cu electricitate a unei game largi de dispozitive, de la computere la becuri, de la distanţă, fără a mai utiliza. O echipă de la Institutul de Tehnologie din Massachussetts a reuşit să creeze un bec cu putere de 60 waţi, utilizînd electricitatea transmisă între două bobine de cupru aşezate la distanţă de circa doi metri una de cealaltă.
Cercetătorii ştiu de mai mulţi ani că electricitatea poate fi transferată fără a utiliza cabluri, dar pînă acum s-au zbătut să descopere o metodă practică şi eficientă de a o produce. Profesorul Marin Soljacic a utilizat conceptul de rezonanţă. Energia poate fi transferată cu eficienţă între obiecte care rezonează la aceeaşi frecvenţă. Cele două bobine de cupru au avut rol de transmiţător şi, respectiv, receptor al electricităţii. Descoperirea, botezată WiTricity, ar putea fi disponibilă pe piaţă în trei - cinci ani.
Cercetătorii spun că acest tip de electricitate va înlocui bateriile, care reprezintă o sursă de poluare. Totuşi, 45% din energia transmisă la bec s-a pierdut înainte de a ajunge la acesta, iar profesorul Soljacic a spus că sistemul are nevoie să fie de două ori mai eficient decît este în prezent pentru a putea înlocui bateriile chimice. De asemenea, bobinele de cupru utilizate au o înălţime de circa 70 de centimetri, iar cercetătorii caută o modalitate de a le micşora.