Electrocasnice „prăjite” din cauza Enel? Primiţi despăgubiri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Electrocasnice „prăjite” din cauza Enel? Primiţi despăgubiri!

Social 30 Decembrie 2015 / 15:34 1475 accesări

Dacă vi s-a întâmplat să vi se „prăjească” televizorul, calculatorul, centrala sau frigiderul v-aţi numărat, până acum, printre nefericiţii care au strâns din dinţi şi au mai făcut un credit. De acum înainte însă, dacă vreunul dintre aparatele electrocasnice păţeşte ceva din cauza unei suprasarcini (supratensiune accidentală produsă din vina dovedită a operatorilor, mai precis – n.r.), operatorii de rețele de distribuție a energiei electrice sunt buni de plată. Marţi, un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial.

Câţi bani primiţi ca despăgubire şi în ce condiţii?

Aşadar, despăgubirile se acordă pentru aparate electrocasnice alimentate la tensiuni de 230V/400V, cu excepția lămpilor electrice și a receptoarelor electrotermice fără componente electronice, cum ar fi radiatoarele, cuptoarele sau plitele. Nu se acordă despăgubiri dacă supratensiunile care au provocat defecțiunile sunt de origine atmosferică, se arată în actul normativ citat. În cazul în care este posibilă repararea aparatelor electrocasnice deteriorate, valoarea despăgubirilor va fi egală cu valoarea reparațiilor. Dacă nu este posibilă repararea și consumatorii afectați dețin documentele de achiziție ale aparatelor, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea de achiziție a aparatelor ponderată cu diferența dintre durata medie de utilizare și durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puțin 50% din valoarea de achiziție. Dacă respectivii consumatori nu dețin documentele de achiziție și declară pe proprie răspundere o durată efectivă de utilizare mai mică decât durata medie de utilizare, valoarea despăgubirilor este egală cu valoarea minimă de piață a unui aparat nou similar ponderată cu diferența dintre durata medie de utilizare și durata efectivă de utilizare, raportată la durata medie de utilizare, dar cel puțin 50% din valoarea aparatului nou.

Indiferent dacă clienții dețin sau nu documentele de achiziție, dacă durata efectivă de utilizare a aparatelor deteriorate este mai mare sau egală cu durata medie de utilizare, valoarea despăgubirilor este egală cu 50% din valoarea minimă identificată de operatorul de rețea pe piață ca preț pentru un aparat similar.

În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la apariția supratensiunii care a provocat defecțiunea, consumatorul trebuie să transmită în scris, fie direct operatorului de rețea (dacă are contract încheiat direct cu acesta), fie furnizorului de energie (în cazul în care contractul cu distribuitorul este încheiat prin intermediul furnizorului) o cerere de acordare a despăgubirilor. Ulterior, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii cererii, operatorul de rețea programează de comun acord cu consumatorul data verificării la locul de consum a celor sesizate de consumator. În maxim 3 zile lucrătoare de la verificare, distribuitorul trebuie să anunțe consumatorul, direct sau prin furnizor, dacă, în urma verificării, este îndreptățit sau nu să primească despăgubiri.

În cazul în care, în urma verificării, rezultă că este îndreptățit să primească despăgubiri, consumatorul trebuie să trimită în maxim 60 de zile lucrătoare (termen care poate fi prelungit, în cazuri justificate, până la 90 de zile) fie documentele de achiziție ale aparatelor, fie pe cele de reparare ale acestora. Operatorul de rețea trebuie să analizeze aceste documente în maxim 5 zile lucrătoare de la primirea lor și să stabilească cuantumul despăgubirilor. Despăgubirile se plătesc de către operatorul de rețea, după caz, fie direct consumatorilor, fie prin intermediul furnizorilor de energie.

Eventualele divergențe cu privire la rezultatele verificărilor și la cuantumul despăgubirilor se vor rezolva în instanță.

Recent, ANRE a elaborat și un proiect de standard de performanță pentru distribuitorii de energie electrică, ce prevede că aceștia vor datora de anul viitor clienților penalități de până la 300 de lei pentru nerespectarea termenelor maxime de prestare a unor servicii cum ar fi restabilirea alimentării cu energie după întreruperi planificate sau neplanificate, emiterea de avize și certificate de racordare, punerea sub tensiune a instalațiilor de utilizare a rețelelor electrice sau înlocuirea contoarelor defecte.

Mai multe detalii despre acest interesant ordin al ANRE găsiţi aici: http://www.anre.ro/ro/legislatie/documente-de-discutie-ee1/proceduri-oper-regl-comerciale/procedura-privind-acordarea-despagubirilor-clientilor-casnici-pentru-receptoarele-electrocasnice-deteriorate-din-culpa-operatorului-de-retea&page=1

Fără să fim negativişti, am sugera să nu primiţi cu o bucurie prea mare această informaţie. Capcana care se ascunde în „supratensiune accidentală produsă din vina dovedită a operatorilor” va fi cu siguranţă una dramatică pentru mulţi dintre cei care vor pretinde despăgubiri. Chiar şi aşa însă, considerăm demersul ANRE ca fiind un pas în plus spre normalitate, mai ales dacă ţinem cont de sumele imense pe care le plătim când vin facturile.

La mulţi ani!



12