Elefanții sălbatici, pe cale de dispariţie! Sunt vânate mai ales femelele care alăptează!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
WWF - Număr-record de peste 20 de elefanți uciși în Myanmar în 2017

Elefanții sălbatici, pe cale de dispariţie! Sunt vânate mai ales femelele care alăptează!

Externe 05 Iunie 2017 / 17:24 580 accesări

Elefanții sălbatici din Myanmar sunt amenințați de traficanții care le vând organele în China vecină, în 2017 înregistrându-se un record de peste 20 de elefanți uciși, a avertizat luni un ONG care militează pentru protecția mediului, WWF, relatează AFP. "Dacă tendința va continua, populația de elefanți va dispărea într-un an sau doi" în această zonă, a avertizat Rohit Singh, din cadrul WWF. "Toată presiunea suplimentară asupra tinerilor sau femelelor care alăptează va avea un impact important", a adăugat el, în contextul în care până acum erau vânați în special masculii, pentru colții de fildeș.

Potrivit WWF, populația de elefanți sălbatici din Myanmar este de 1.400 până la 2.000 de indivizi, ceea ce o face cea de a doua cea mai mare rezervație de elefanți din Asia de Sud-Est, după Thailanda vecină.

Traficul de animale sălbatice este estimat la o valoare de aproape 20 de miliarde de euro în întreaga lume. În Myanmar, acesta este direcționat spre China vecină, dar și spre piața locală.

Numărul de elefanți sălbatici a fost redus la jumătate în mai puțin de un deceniu în Myanmar. Numărul lor ar fi acum de 2.000 până la 3.000, conform datelor guvernului, mai optimiste decât cele ale WWF. Cauzele principale sunt distrugerea habitatului lor natural, dar și atracția pentru fildeș, piele și anumite părți ale corpului utilizate în medicina tradițională pentru prepararea unor unguente considerate miraculoase.

Din ce în ce mai mult sunt găsite cadavre de elefanți de pe care a fost înlăturată pielea, care poate servi și la fabricarea perlelor pentru bijuterii. Mare parte din acest comerț ilegal are loc în estul țării, controlat de rețele criminale orchestrate și finanțate de puternici traficanți chinezi, potrivit experților, care acuză lipsa de acțiune a autorităților.

Vânarea unui animal pe cale de dispariție este ilegală în Myanmar, țară semnatară a Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră amenințate cu extincția, dar amenda maximă este sub 60 de dolari și doar în cazuri excepționale este declanșată urmărirea penală.



12