“Elefantul american, asociat fascismului, a pierdut în faţa furnicii cubaneze în privinţa cooperării internaţionale din domeniul medical şi educaţional”, a apreciat Fidel Castro într-un articol publicat joi în presa oficială. “În acest domeniu, SUA nu vor putea niciodată rivaliza cu Cuba. Mica noastră ţară va rezista. În două cuvinte: furnica a făcut mai multe decît elefantul”, a scris Fidel Castro, la 24 de ore de la prima sa reapariţie televizată din luna ianuarie.
Fostul preşedinte cubanez consideră că “fascismul a reapărut mai puternic şi mai ameninţător ca niciodată după înfrîngerea lui Hitler”, într-un articol în care acesta elogiază “geniul” lui Karl Marx, al continuatorului său Lenin, al lui Mao Tse-Tung şi altor lideri revoluţionari ai lumii a treia. “Imperiul american trimite şi menţine portavioane în toate mările lumii, pentru a interveni militar”, a adăugat Fidel Castro, calificîndu-l în repetate rînduri pe preşedintele Bush drept “fascist”. “Pentru a rivaliza Cuba, SUA au trimis un portavion convertit în spital, pentru a îngriji populaţia, timp de zece zile, în fiecare ţară”, a ironizat liderul cubanez. “Dar toate portavioanele la un loc, nu vor putea furniza servicii milioanelor de persoane îngrijite în toată lumea de medicii cubanezi aflaţi cu miile în misiunile internaţionale”, a adăugat acesta, citînd “milionul de operaţii gratuite efectuate anual în America Latină”.
“Furnicuţa” cubaneză a mai înregistrat o victorie importantă în faţa administraţiei de la Washington. Miniştrii UE ai Afacerilor Externe au decis, joi seară, să suspende definitiv sancţiunile impuse de blocul comunitar regimului cubanez, cu scopul de a-l încuraja pe noul lider de la Havana, Raul Castro, să iniţieze reforme democratice. Anularea oficială a acestor sancţiuni, deja suspendate începînd cu anul 2005, urmează să intre în vigoare începînd de luni. Cum era de aşteptat, decizia UE a fost criticată de disidenţii cubanezi. “Ne aşteptăm la lucruri oribile pentru opoziţie. Înainte de suspendarea sancţiunilor, Guvernul era deja incredibil de agresiv faţă de noi şi de populaţie. Acum că sancţiunile sînt ridicate, agresivitatea sa se va înzeci”, a declarat Martha Beatriz Roque, lider al opoziţiei radicale, eliberată din închisoare în 2004. Totuşi, sancţiunile impuse în 2003 nu au dat rezultatele scontate, regimul de la Havana eliberînd în acest interval doar 20 din cei 75 de disidenţi încarceraţi, în mare parte din raţiuni medicale. Spania, primul stat european care a normalizat relaţiile cu Havana, în 2007 şi care a exercitat presiuni, în ultimele luni, pentru ridicarea sancţiunilor, a salutat adoptarea acestei decizii. SUA au criticat însă decizia UE.