Elena Udrea a fost adusă, ieri dimineață, cu o mașină a Poliției Capitalei, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde magistrații i-au judecat contestația la măsura arestării preventive pentru 30 de zile, pe care aceeași instanță a dispus-o împotriva ei în dosarul "Microsoft". Ședința a început la ora 8.00, în spatele ușilor închise, și s-a încheiat la ora 10.00. La închiderea ediţiei, decizia ICCJ o plasa pe deputata PMP în arest la domiciliu, în dosarul "Microsoft". Decizia este definitivă. Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală. Instanţa îi atrage atenţia că, în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligaţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă. Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie - 17 martie inclusiv, pentru fapta de trafic de influenţă, în legătură cu denunţul lui Dinu Pescariu.
Avocatul Elenei Udrea a declarat la ieșirea din clădirea ÎCCJ că au fost prezentate ca argumente în fața magistraților inclusiv declarații apărute în presă, pe care clienta sa le-a dat de-a lungul timpului. Striblea a precizat nu se poate dovedi faptul că Udrea a încercat să influenţeze în vreun fel ancheta şi că fapta imputată de procurori nu este dovedită. Cu toate acestea, apărătorul "blondei de la Cotroceni" s-a arătat pesimist. Întrebat de jurnaliști ce decizie crede că vor lua judecătorii, Striblea a răspuns: "Ne aşteptăm la ce e mai rău". Completul format din preşedintele Lavinia Lefterache şi judecătoarea Luciana Mera a rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă menţine mandatul emis pe 11 februarie pe numele Elenei Udrea sau dacă îl revocă şi dispune eliberarea acesteia. Până la ora închiderii ediției, judecătorii nu luaseră o hotărâre.
CERERE DISCUTATĂ AZI Comisia Juridică a Camerei Deputaților ia în discuție astăzi, de la ora 11.30, cererea DNA referitoare la un aviz pentru arestarea protejatei lui Traian Băsescu și în dosarul "Gala Bute". Avocatul Marius Striblea a declarat că Udrea vrea să apară în fața Comisiei Juridice. „Sigur că dorește să vină. Eu cred că doamna Udrea trebuie să vină fără cătușe și liberă de orice mandat”, a afirmat Striblea.
"SE DOREȘTE ÎNGROPAREA ELENEI UDREA ÎN DOSARE" Udrea continuă comentariile acide la adresa demersurilor DNA, în spatele cărora susține că s-ar afla generalul Florian Coldea, directorul interimar al SRI. Pe pagina de Facebook a Elenei Udrea a apărut, luni, o reacţie la noua cerere a DNA pentru arestarea sa preventivă, în dosarul "Gala Bute". ”Noua cerere formulată de DNA către Parlament pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea reprezintă un exces. Avem de-a face cu o situaţie fără precedent în istoria juridică a României ca, pe numele aceleiaşi persoane, să se ceară atâtea mandate de arestare”, se precizează în postarea Elenei Udrea, semnată, în premieră, ”Echipa de comunicare”. În aceeași postare se mai arată că ”spectacolul generat astăzi (n.r. - luni), prin noua cerere de arestare, face parte dintr-o strategie de a pune presiune pe completul de judecată de la Înalta Curte care va judeca mâine (n.r. - marţi) contestaţia depusă de avocaţii Elenei Udrea, în contextul în care există şanse foarte bune ca aceasta să fie aprobată”. ”Pare evident că se doreşte „îngroparea Elenei Udrea în dosare”, iar această morişcă s-a pus în funcţiune după denunţul făcut la DNA pe 30 ianuarie împotriva generalului Florian Coldea şi după interviul acordat la Hotnews. Nu există nicio altă explicaţie pentru această desfăşurare abruptă a evenimentelor, în condiţiile în care faptele imputate s-ar fi produs în urmă cu mai mulţi ani”, a mai scris "Echipa de comunicare".
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu: „De ce dosarul Bute, care a fost instrumentat în urmă cu trei ani și jumătate, a fost reluat abia acum, când Udrea a făcut dezvăluiri cu privire la implicarea poliției politice a lui Coldea în dosarele DNA? Brusc, în 12 ore de la declarațiile ei, s-a reactivat dosarul. Udrea a făcut dezvăluiri din cercul puterii regimului Băsescu. Toate acele declarații sunt adevărate pentru că numai de acolo se puteau afla astfel de amănunte și detalii. Este important să știm adevărul pentru că și Udrea a făcut parte din regimul Băsescu, această ghilotină, acest DNA, care te arestează înainte de a-ți fi probată vinovăția, care în loc să fie o excepție este deja o regulă. Ar trebui să aflăm de ce au politizat Justiția, de ce au eliminat inamicii politici, de ce 90% dintre cei cercetați sunt din PSD și de ce abia acum, după căderea regimului Băsescu, au început să cadă capete și din partea cealaltă. De ce Emil Boc încă nu este cercetat?“
BĂSESCU ÎȘI APĂRĂ PROTEJATA Fostul președinte Traian Băsescu nu a rezistat tentației de a sări din nou în apărarea protejatei sale. Acesta a declarat, luni, că Elena Udrea nu minte şi că nu a auzit în timpul mandatului său că a luat bani, subliniind că are încredere în ea, dar şi în Justiţie. Întrebat cum comentează acuzațiile potrivit cărora procurorii DNA au aşteptat să-şi termine mandatul pentru a începe anchetarea penală a Elenei Udrea, fostul preşedinte a declarat că este "o minciună" şi că nu a avut nicio informaţie, până la încheierea mandatului, că "ar fi implicată în lucruri ilegale". Referitor la Gala Bute, Traian Băsescu a subliniat că Elena Udrea "nu a fost chemată vreodată să dea o declaraţie, să dea explicaţii". Băsescu a precizat că nu va intra "în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Elenei Udrea, mai ales că mâine (n.r. - marți) acest om se prezintă în faţa judecătorilor", pentru a nu încerca să influenţeze vreo decizie. "Cred că orice aş spune despre dosare, că-i Microsoft, că-i Gata Bute, i-ar face un deserviciu", a mai spus fostul șef al statului.