Elena Udrea, anchetată și pentru luare de mită!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosarul „Gala Bute“

Elena Udrea, anchetată și pentru luare de mită!

Eveniment 05 Februarie 2015 / 00:00 3445 accesări

După ce mandatul de aducere emis pe numele ei de Direcția Națională Anticorupție (DNA) a înverșunat-o subit la adresa directorului interimar al Serviciului Român de Informații (SRI), generalul Florian Coldea, dar și împotriva șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, Elena Udrea a adoptat ieri o atitudine împăciuitoare față de cei care o anchetează. Aceasta a ieșit public din nou și a anunțat că nu vrea susținerea deputaților în ceea ce privește avizul pentru începerea urmăririi penale în dosarul ”Gala Bute”, declarând că se pune la dispoziția organelor de anchetă, ca și cum acest aspect ar fi negociabil sau de parcă un eventual refuz ar putea conta. Înainte de ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Udrea le-a cerut colegilor ei să avizeze favorabil solicitarea procurorilor DNA, ceea ce, de altfel s-a și întâmplat. "Voi solicita astăzi (n.r. - ieri) la Comisie şi, în mod public, tuturor colegilor din Parlament să facă ceea ce trebuie să facă în cazul în care Justiţia solicită un aviz, adică să dea un aviz favorabil. Un lucru este clar: de patru ani de zile auzim că, în "Gala Bute", Elena Udrea ar fi luat şpagă. Ei, uitaţi că, în mod oficial, după patru ani, nici măcar procurorii nu spun aşa ceva", a spus  Udrea. Pentru a sublinia revenirea la sentimente mai bune față de DNA, fostul ministru a adăugat că nu doreşte să mai amestece Justiţia în scandalul dintre ea şi generalul Coldea şi că nu acuză pe nimeni din Justiţie, adăugând că este dreptul procurorilor să ancheteze un fost ministru, inclusiv pe ea. În cursul după-amiezii de ieri, procurorii au anunțat că solicită Camerei Deputaților încuviințare pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, față de care s-a dispus extinderea cercetărilor pentru luare de mită!

ACUZAȚII GRAVE Procurorii DNA au cerut începerea urmăririi penale față de Elena Udrea, deputat și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. În același dosar, DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale și pentru senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, iar Comisia Juridică din Senat a acceptat cererea.

GAFĂ MARCA DNA Procurorii DNA care instrumentează acest dosar au reușit, marți seară, performanța de a formula propuneri de arestare pe numele câtorva suspecți la... instanța greșită. Aceștia au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în ceea ce privește arestarea preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, și a primarului oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, dar și trimiterea în arest la domiciliu a fostului consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, şi a ex-secretarului general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia. ÎCCJ a constatat, însă, că, în situația în care la momentul respectiv Parlamentul nu își dăduse avizul pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, competența nu-i aparținea. Prin urmare, cauza a fost declinată Tribunalului Bucureşti. Magistrații acestei instanțe au decis ca Ştefan Lungu, Cornel Resmeriţă şi Gheorghe Nastasia să fie cercetaţi în arest la domiciliu, în vreme ce propunerea de arestare formulată pe numele lui Rudel Obreja se va judeca azi.



12