Elena Udrea, audiată ca martor în dosarul ANRP

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elena Udrea, audiată ca martor în dosarul ANRP

Justiție 11 Noiembrie 2016 / 13:15 708 accesări

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit, vineri, ca Elena Udrea să fie audiată în calitate de martor, pe data de 28 noiembrie, în dosarul ANRP în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu, informează agerpres.ro.

"O să dau o declaraţie despre ce ştiu eu de situaţia de la ANRP şi această declaraţie este în sensul celor pe care şi Alina Bica le susţine. Am fost prima care a atras atenţia, încă din 2010, că acolo se întâmplă anumite lucruri. Sunt în măsură să spun în faţa unei instanţe ceea ce cunosc şi ceea ce este adevărat. Eu ştiu foarte multe lucruri, dar nu ştiu cine vrea să le afle. Sunt gata să le spun sub jurământ în faţa unei instanţe de judecată", a declarat Elena Udrea, la instanţa supremă, subliniind că va da lămuriri şi despre note ale SRI.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.



12