Elena Udrea, șase ani după gratii în dosarul „Gala Bute”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elena Udrea, șase ani după gratii în dosarul „Gala Bute”

Justiție 28 Martie 2017 / 17:03 2762 accesări

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au luat o decizie în dosarul „Gala Bute”. În acest dosar, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului Elena Udrea a primit pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru a doua infracţiune de luare de mită, șase ani pentru a treia infracțiune și alți șase ani pentru abuz în serviciu. După conexarea pedepselor, Udrea a rămas cu condamnarea la șase ani de închisoare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la completul de cinci judecători al ÎCCJ. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

CE CONDAMNĂRI AU PRIMIT CEILALȚI ACUZAȚI

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al lui Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu și omul de afaceri Dragoş Marius Botoroagă. Fostul șef al Federației Române de Box a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, Ştefan Lungu - la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, Tudor Breazu a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă - doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar Gheorghe Nastasia a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei. „Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.



12