Atenţionările specialiştilor vizavi de bolile infecţioase care „bat la uşă” încep să se adeverească. De exemplu, s-au tot tras semnale de alarmă privind apariţia cazurilor de rubeolă - boală transmisibilă - şi la nivelul ţării noastre. „A început cu N-V ţării şi au ajuns şi la noi. Încep să apară, dispersate, ce-i drept, deocamdată, cazuri de rubeolă”, a declarat directorul medical adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov. În această perioadă, primele cazuri au apărut în colectivităţile de învăţământ, mai exact la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. Reprezentanţii DSPJ au precizat că au fost semnalate câteva cazuri, copiii fiind izolaţi la domiciliu, fiind în afara oricărui pericol. „Este (rubeola, n.r.) o boală transmisibilă pentru care, în prezent, există vaccin (ROR – rubeolă, oreion, rujeolă). Aceşti copii nu au fost vaccinaţi, întrucât nu au existat la acea dată aceste vaccinuri”, a explicat dr. Dinisov. Medicul şef a explicat că nu se poate discuta despre un focar sau o epidemie, astfel că nu se pune problema de nicio alertă. „Evident că noi am luat toate măsurile de prevenţie care se impun în aceste situaţii şi sperăm să nu mai apară şi alte cazuri. Copiii diagnosticaţi cu boala au fost izolaţi la domiciliu, unde sunt sub tratamentul impus de medici”, a spus dr. Dinisov.
PE PARCURSUL TRIAJULUI EPIDEMIOLOGIC CE A FOST DESFĂŞURAT ÎN CADRUL UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN MEDGIDIA, MEDICII AU MAI DESCOPERIT ŞI ALTE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN RÂNDUL ELEVILOR
Este vorba, potrivit medicilor DSPJ, despre două cazuri cu scarlatină, pentru care s-a impus internarea pentru supravegherea medicală atentă care se cere în asemenea situaţii, dar şi trei cazuri de rujeolă. De asemenea, au mai fost găsiţi şi câţiva elevi cu angine, date tot de streptococul beta-hemolitic, streptococ care se face responsabil şi de declanşarea rubeolei, aşa cum explică medicii. „Am trimis unele probe şi la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti pentru confirmare sau infirmare. Aşteptăm răspuns şi din partea lor”, a adăugat dr. Dinisov.
DEZINFECŢIE ÎN SĂLILE DE CURS, INSTRUCŢIUNI ATENTE Reprezentanţii DSPJ au precizat că au fost acordate profesorilor toate instrucţiunile care se recomandă atunci când sunt depistate afecţiuni infecţioase, dar s-a trecut şi la operaţiunea de dezinfecţie în sălile de curs. „Noi am transmis informaţii similare tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ, în contextul bolilor transmisibile în colectivităţile de elevi”, a mai precizat dr. Dinisov. La rândul său, directorul executiv general al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că niciun copil depistat cu afecţiunile infecţioase menţionate nu este în stare gravă şi că situaţia este sub control, din toate punctele de vedere. „Să sperăm că nu vor mai apărea şi alte cazuri. Până acum nu mai avem semnale de la niciun alt liceu sau unitate de învăţământ privind posibile alte cazuri de îmbolnăviri”, a declarat dr. Dina.
NU TREBUIE SĂ NE FACEM GRIJI „Nu trebuie să ne facem griji”, linişteşte populaţia directorul dr. Dinisov, motivaţia fiind că cifra îmbolnăvirilor nu este una care să creeze probleme, şi nici nu se pune problema de complicaţii ale bolilor. Rubeola este o boală uşoară în majoritatea cazurilor, care se manifestă prin febră două-trei zile, urmată de apariţia unor pete mici roz-roşii, care se extind pe gât, faţă, trunchi, membre. Ele trec în trei-patru zile. Rujeola are manifestări mai complexe. Apare febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată, pneumonie sau encefalită, cât şi posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie etc.). Scarlatina este o boală infecţioasă acută care se transmite pe cale respiratorie şi este caracterizată prin febră, angină, erupţii pe piele şi la nivelul mucoaselor, putând apărea şi complicaţii.