Examenul de bacalaureat reprezintă un moment important în viaţa fiecărui absolvent de liceu, de nota obţinută depinzând viitorul lui academic. În aceste condiţii, nu este de mirare că, indiferent de cât de bine s-au pregătit, toţi candidaţii care au participat, ieri, la prima probă din cadrul examenului au trebuit să se lupte cu emoţiile. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, ieri a debutat sesiunea de vară a Bacalaureatului 2012, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară timp de trei zile. În judeţul Constanţa, la prima probă orală a Bac-ului s-au înscris 5.751 de candidaţi din numărul total de 7.239 de elevi înscrişi, restul solicitând echivalarea calificativelor obţinute în sesiunile anterioare. Dacă probele scrise sunt susţinute în cele 21 de centre de examinare de la nivelul judeţului, stabilite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, probele de competenţe sunt susţinute în unitatea de învăţământ în care elevul a absolvit 12 clase. Pentru a fi siguri că nu vor rata proba, mulţi dintre candidaţii constănţeni s-au prezentat la liceul de care aparţin cu câteva zeci de minute înainte de începerea examenului, preferând să stea în curţile sau pe holurile unităţilor de învăţământ decât să piardă examenul.
EMOŢII MAI MARI LA SCRIS „Este bine că este proba orală şi nu este foarte dificil, cu atât mai mult cu cât primim calificative, nu note care să influenţeze media generală. La proba scrisă de la limba română îmi este mai teamă”, a spus Diana Bălaşa, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Ca şi în anii precedenţi, ţinutele alese de candidaţi au oscilat între decent şi o noapte în club, în funcţie de gusturi şi buzunarul părinţilor. Faţă de anii trecuţi, ieri, elevii au susţinut proba începând cu ora 12.00, în loc de ora 9.00, din cauză că în unele unităţi de învăţământ au fost organizate secţii de votare. Începând de astăzi, orarul de derulare a probelor reintră în normal. Potrivit datelor centralizate de inspectorii şcolari constănţeni, din cei 2.271 de elevi care trebuiau să se prezinte în prima zi a probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, doar 1.936 (85,24%) au venit să susţină proba, restul de 335 (14,75%) preferând să revină la sesiunea din toamnă a Bac-ului. „Din păcate, am avut şi un candidat eliminat pentru tentativă de fraudare, la Colegiul Tehnic Energetic Constanţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ, prof. Maria Moga. Potrivit directorului unităţii de învăţământ, prof. Camelia Grigoreanu, candidatul nu a respectat metodologiile de desfăşurare a Bacalaureatului, fiind surprins cu telefonul mobil asupra sa (fapt care este interzis potrivit metodologiei). La nivel naţional au fost eliminaţi opt candidaţi, pentru fraudă sau pentru că aveau asupra lor telefoanele mobile. Este pentru prima oară în ultimii 20 de ani când sunt eliminaţi din Bac candidaţi în timpul probelor orale, până acum tentativele de copiere având loc numai în timpul probelor scrise.
Din numărul total de 7.239 de absolvenţi de liceu înscrişi în acest an la examenul de bacalaureat, 13 vor susţine testările în condiţii speciale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa este vorba de elevi cu probleme de auz şi de văz, precum şi de situaţii speciale în care absolvenţii suferă de autism şi necesită prezenţa unui profesor de sprijin.