Elevii aduc ludicul şi teatrul antic pe scenă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elevii aduc ludicul şi teatrul antic pe scenă

Cultură 10 August 2010 / 00:00 395 accesări

Timp de trei zile, Palatul Copiilor Constanţa este amfitrionul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între viaţă şi ludic”. Peste 100 de elevi, componenţi ai trupelor de teatru din Cluj, Arad, Oradea, Sighişoara, Constanţa şi Năvodari, sunt aşteptaţi să-şi etaleze talentul actoricesc în faţa publicului şi a juriului. Evenimentul artistic-educativ, care le propune copiilor şi adolescenţilor să-i (re)descopere pe tragicii greci şi nu numai, debutează, astăzi, de la ora 20.30, pe scena Teatrului de Vară al Palatului Copiilor. Startul competiţiei care se desfăşoară astăzi şi mâine va fi dat de trupa „Şapte” din Cluj, iar cei mai talentaţi elevi vor fi premiaţi, joi, de la ora 10.30, pe aceeaşi scenă.

Şi anul acesta, evenimentul este structurat pe două secţiuni: Monolog şi Spectacol. La secţiunea Spectacol îşi vor da concursul şase trupe de teatru, printre care se numără şi două prezenţe de la malul mării: trupa „Tomitana” de la Palatul Copiilor Constanţa şi cea a Clubului Elevilor din Năvodari. De altfel, „Tomitana”, coordonată de prof. Roxana Mitan, sufletul acestui festival, a obţinut, la ediţia 2010 a Festivalului de Teatru Antic, premiul I pentru spectacolul „Rugătoarele”, după Eschil. „Aiax”, de Sofocle, spectacolul original „Blestemul Tantalizilor”, „Soldatul fanfaron”, de Plautus, „Adunarea femeilor”, de Aristofan şi „Aşa s-a născut Dumnezeu”, după Sartre se numără printre titlurile propuse spre delectare, anul acesta, de către elevii-actori. La secţiunea Monolog, s-au înscris în competiţie 12 copii care trebuie să convingă prin forţa interpretării şi prin repertoriul bine ales.

Juriul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între viaţă şi ludic” este format din: inspectorul şcolar de specialitate pentru limba română şi limba latină, Cristina Ivan, artista lirică Adina Sima, de la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” şi actriţa teatrului din Târgu Mureş, Paula Prodan. Manifestarea este finanţată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi figurează în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale - domeniul cultural-artistic.



12