Elevii Colegiului de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ și-au strigat revolta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste

Elevii Colegiului de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ și-au strigat revolta!

Educație 15 Ianuarie 2018 / 13:45 1694 accesări

Zeci de elevi și părinți și profesori de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” au protestat, luni, împotriva ideii autorităților de a muta sediul unității de învățământ, pentru a face loc Liceului Militar de Marină, care urmează să fie înființat din anul școlar 2018 - 2019. Părinții elevilor au spus că nu este normal ca elevii Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” să fie mutați în altă locație, în condițiile în care unii dintre ei provin din mediul rural și au făcut eforturi pentru a locui în apropierea școlii.

Amintim că reînființarea Liceului de Marină în actuala clădire a Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ a stârnit vii nemulțumiri. Cei care au ridicat vocea sunt elevii și părinții Colegiului „Alexandru Ioan Cuza“, care vor fi nevoiți să se mute, potrivit spuselor inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Petrică Miu, în clădirea Liceului „Vasile Pârvan“, din zona Industrială a orașului, iar acesta se va muta la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin“, de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ transmite că este bucuros de înfiinţarea Liceului Militar de Marină, dar este, în acelaşi timp, consternat de faptul că „va fi evacuat din propria casă, întreţinută cu atâta efort de părinţi, elevi şi profesori“. „Suntem un liceu cu tradiţie de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din ţară (fostul Navrom), situat într-un oraş cu ieşire la mare, iar elevii noştri ne fac cinste, fiind absolvenţi ai Universităţii Maritime sau Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“. Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele la un liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MApN-ului şi ISJ-ului, într-un articol din presa locală. Dacă se doreşte reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, se poate în fostul lor sediu din cartierul Coiciu sau într-un sediu nou, să fie dotat şi să devină optim pentru o şcoală de elită, nu să fie alungaţi, din propria casă, aproape 600 de elevi şi relocaţi în spaţii improprii educaţiei!“, transmite colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiu, prin vocea liderului de sindicat prof. Carmen Maga.

Liceul Militar de Marină Constanţa a funcţionat până în anul 1998, iar autoritățile locale s-au orientat spre clădirea Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ deoarece, potrivit inspectorului școlar general, „acolo se oferă condiţiile pentru ceea ce înseamnă Colegiul Militar de Marină“.



12