Elevii constănțeni aduc medalii internaționale pe bandă rulantă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un mircist - două super-performanțe într-o săptămână

Elevii constănțeni aduc medalii internaționale pe bandă rulantă

Eveniment 13 Mai 2015 / 00:00 1916 accesări

Elevul constănțean de clasa a X-a Paul Haidu-Gerea a reușit încă o performanță internațională remarcabilă, cucerind medalia de argint la Olimpiada Internațională de Chimie ”D. Mendeleev”, desfășurată în perioada 3 - 10 mai, la Erevan, în Armenia. Reușita lui vine la numai o săptămână după ce a obținut bronzul pe echipe la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, desfășurată între 26 aprilie - 3 mai la Klangfurt, în Austria. Competiția ”Mendeleev” presupune parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. În acest an, prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare dintre cele 5 secțiuni incluse: chimie fizică, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică. Elev al Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB), Paul Haidu-Gerea este pasionat de chimie și fizică, iar profesorii au numai cuvinte de laudă la adresa lui. ”Este pasionat de chimie și se pregătește din clasa a VII-a în mod constant la această disciplină, participând încă de atunci cu succes la competiții naționale și internaționale de profil. Reușitele din această perioadă reprezintă o performanță deosebită, mai ales că la ”Mendeleev” participă, de obicei, elevi de clasele a XI-a și a XII-a, din cauza gradului de dificultate ridicat”, a declarat, pentru ”Telegraf”, profesorul Monica Dumitru, cea care l-a coordonat la CNMB în pregătirea de la chimie. Și directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară, este mândru de reușita lui Paul. ”O asemenea performanță este foarte greu de atins, mai ales că sunt puține licee din țară și din lume care reușesc să aibă reprezentanți la astfel de competiții. Izbânda lui Paul confirmă încă o dată că liceul nostru reușește să mențină nivelul de performanță pe care l-am dovedit în ultimii ani”, a declarat, pentru ”Telegraf, prof. Vasile Nicoară. El speră că, în acest an, mirciștii vor reuși să obțină mai multe premii decât anul trecut, mai ales că 9 elevi sunt calificați în loturile lărgite ale României la diferite discipline.

ARGINT LA HOUSTON PENTRU ELEVII DIN EFORIE Proiectul unor liceeni de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud a fost premiat cu argint la o olimpiadă de invenţii, care a avut loc în Texas. Conceput de către elevii Paul Paraschiv, Andreea Ghena şi Vlad Neagu, proiectul premiat se intitulează „Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de vegetaţie”, constând în elaborarea unui hexacopter dotat cu senzori, care înregistrează date referitoare la temperatura și umiditatea aerului, detectând prezenţa fumului şi a flăcărilor. Datele sunt transmise la sol şi stocate pe un calculator, iar pe baza lor se pot preveni şi localiza incendiile de vegetaţie. Olimpiada de proiecte I-SWEEEP (International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad) a avut loc în perioada 5 - 10 mai, la George R. Brown Convention Center din Houston, Texas. În competiţie s-au înscris peste 400 de proiecte, susţinute de elevi din 67 de state. Acestea au fost evaluate de 325 de juraţi, în două sesiuni de jurizare.

6 MEDALII PENTRU ROMÂNIA Elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit șase medalii - două de aur, dintre care una cu punctaj absolut, trei de argint și una de bronz - la a 49-a ediție a Olimpiadei ”D. Mendeleev”. Medaliile de aur au fost obținute de Dumitru Călugăru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, și Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Medaliile de argint au intrat în posesia următorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a, CNMB), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați) și Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a, Colegiul Național ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului). Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești. La această ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie ”D. Mendeleev” au participat 95 de elevi din 15 țări.

Taguri articol


12