Elevii constănțeni au luat din nou crema trofeelor NASA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
13 premii câștigate la concursul Ames Space Settlement Design

Elevii constănțeni au luat din nou crema trofeelor NASA

Eveniment 25 Martie 2015 / 00:00 17283 accesări

Elevii constănțeni i-au cucerit pe americanii de la NASA. Și nu este pentru prima dată. Nu mai puțin de 13 echipe de elevi, membri ai Centrului de Cercetări al Elevilor (al Fundației Academice Alumni a Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB)), au obținut premii și mențiuni la concursul anual Ames Space Settlement Design Contest 2015, organizat de agenția americană NASA. ”Elevii noștri mi-au înlăturat teama pentru acest an. Mă simt despovărat de teama pe care o aveam că nu vom reuși să mai câștigăm alte premii. Am câștigat multe premii și mă bucur de rezultatele obținute de copii și profesori”, a spus directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.

PESTE 75 DE ELEVI CONSTĂNȚENI AU FOST PREMIAȚI DE NASA PENTRU PROIECTELE DEOSEBITE PE CARE LE-AU TRIMIS ÎN CONCURS.

Cei mai mici premianți au fost elevii de clasa a VI-a, care au imaginat stații spațiale orbitale sau pe planetele sistemului solar care să permită supraviețuirea în condiții similare celor de pe Pământ. ”Am fost foarte atrași de domeniu. Am prezentat o stație spațială care ar trebui să găzduiască populația de pe Pământ dacă, într-un scenariu apocaliptic, oamenii ar fi nevoiți să trăiască acolo. În demersul nostru am fost coordonați de prof. Florin Ioan Dobrin și de fiul acestuia, Costin, care ne-au dat idei și ne-au ajutat să retușăm ceea ce era greșit”, a explicat eleva Școlii Gimnaziale nr. 37 Raluca Manea, de clasa a VI-a. Echipa sa ”Cronos” a fost formată din încă șase elevi și a primit o mențiune, fiind cea mai mică echipă înscrisă în concurs.

PREMIUL I, ADJUDECAT DE CONSTĂNȚENI Și elevii de clasa a VII-a au realizat proiecte bune, așa că Alina Lascu, elevă la CNMB, a câștigat premiul I cu proiectul PiClavis University. ”Scopul concursului este colonizarea spațiului, iar eu am gândit o universitate în spațiu, pentru ca tinerii cu abilități intelectuale să fie mai aproape de educație și să se poată dezvolta. Am lucrat puțin, pentru că inițial nu voiam să particip. Am avut doar cinci săptămâni la dispoziție. Am participat singură la proiect și am câștigat”, a spus Alina. Premiul I a fost adjudecat și de echipa Twins, formată din elevele Maria Dumbravă (CNMB) și Miruna Amelia Moise (Școala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian”), de clasa a VII-a. ”Noi suntem prietene foarte bune și ne-am gândit să participăm împreună în acest an la concurs și am sperat să câștigăm. Am gândit o stație spațială pe orbita Pământului. Am lucrat la proiect încă din septembrie și am terminat în februarie. Suntem pasionate de fizică, biologie și am lucrat în fiecare săptămână câteva ore, pe lângă documentarea individuală”, au povestit cele două eleve. Profesorul de fizică Sanda Oprea, cea care le-a coordonat pe fete în demersul lor științific, a explicat de ce sunt importante astfel de concursuri. ”Elevii găsesc în aceste concursuri o modalitate de a aplica cunoștințele din diverse domenii. Pe unele le învață la școală, dar nu le aprofundează și nu le văd aplicabilitatea, în timp ce pe altele le dobândesc datorită cercetării individuale, astfel încât aceste informații devin integrate, elevii găsind în acest fel legătura dintre informațiile pe care le învață”, a spus prof. Sanda Oprea.

Iată lista completă a câștigătorilor concursului NASA, listă pusă la dispoziție de CNMB:

PREMIUL I: Echipa Oberth (Bianca Burtoiu, Diana Andreea Catană, Marina Cozma, Costin Dobrin, Matei Popovici, Andreea Stanciu, Dalia Stoian, Răzvan Ursu), formată din elevi de clasa a XI-a de la CNMB - prof. coordonator Ion Băraru; PiClavis University (Alina Lascu - clasa a VII-a) - CNMB și echipa Twins (Maria Dumbravă și Miruna Amelia Moise - clasa a VII-a) - CNMB, prof. coordonator Sanda Oprea.

PREMIUL AL II-LEA: Echipa Pangaea (Adelina Belu, Mihai Burlăciuc, Valentin Călinescu, Bogdan Enache, Vanda Niculescu, Miruna Răduț, Ebru Resul, Daniel Zelenschi - clasa a XI-a la CNMB), coordonator prof. Sanda Oprea; Echipa Nova Burn (Ege Nevin Apti, Andrada-Maria Băncilă, Răzvan Ioan Butcaru, Sorana Mara Gheorghiade, Cristina Maria Ipate, Sebastian Itu, Alexandra Maria Jarnea, Eda-Melissa Mustafa, Cătălina-Ioana Naum - clasa a X-a la CMNB), coordonator prof. Adrian Nicolescu și Echipa Ark Humanity Backup, formată din elevi de la clasa a X-a, de la CNMB și Colegiul Carol I, coordonată de prof. Lucian Oprea.

PREMIUL AL III-LEA: Echipa Astiria (Ioana Frîncu, Aișa Gelal, Edane Ibram, Ioana Adriana Zavelea, de clasa a X-a la CNMB), coordonată de prof. Adrian Nicolescu, și Echipa Aemiss (Andrei Sava, Tina Alina Sandu, Andrei Suciu, Teodora Ilia - clasa a IX-a la CNMB) - prof. coord. Ion Băraru.

MENȚIUNI: Echipa Aether - Beyond the Skies (Sebastian Burlacu, Bogdan Dincă, Tiberiu Lepădatu, Sebastian Melcea, Tudor Mangri, Emil Nichita - clasa a XII-a la CNMB), prof. coord. Ion Băraru; Echipa Invictus (Ionuț Nichi Hagi, Ana Mândescu, Andreea Gîdoiu, Arzu Salim, Hakan Meva, Maria Pîrvanescu, Rareș Mihalcea, Ruxandra Ioana Nicolae, Alina Tudoran, Amelia Palamăriuc, Diana Bucovală - clasa a XII-a la CNMB), prof. coord. Adrian Nicolescu; Echipa Ethereal Space Station (Vlad Drilea, Andrei Paraschiv, Andreea Staicu, Franceska Știrbu, Olga Ursulică, Sorina Urzică - clasa a XI-a la CNMB, Colegiul Național de Arte ”Regina Maria”, Liceul Teoretic ”Ovidius”) prof. coord. Lucian Oprea; Echipa Aether (Ana Cristina Codreanu, Teodora Duță, Iulia Teodora Ghițescu, Andrei George Grecu, Maria Cristina Munteanu, Diana Maria Negru, Andreea Pădure, Andrei Sebastian Rotaru - clasa a X-a la CNMB, Liceul Teoretic ”Traian”, Colegiul Național de Arte ”Regina Maria”) - prof. coord. Florin Ioan Dobrin, și Echipa Cronos (Jasmina Adelina Agapie, Denis Mihai Bălan, Ioana Boghea, Ovidiu Nicolae Dorobăț, Daniela Andreea Enache, Raluca Andreea Manea, Tarik Ilhan Omer - clasa a VI-a la Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța), prof. coord. Florin Ioan Dobrin.



Ştiri recomandate

12