Elevii constănțeni, mai puțin violenți?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câte cazuri de agresiune în școală au fost înregistrate

Elevii constănțeni, mai puțin violenți?

Educație 20 Ianuarie 2016 / 16:15 1185 accesări

Anul școlar trecut, în presa constănțeană au fost prezentate pe larg mai multe acte de violență care au avut loc între elevi în unitățile școlare din județul nostru. Fie că și-au împărțit pumni și picioare, iar bătaia lor a ajuns pe internet, fie că s-au împușcat cu un pistol cu aer comprimat într-una din pauze, elevii constănțeni au dat dovadă de violență și nu s-au ferit să își agreseze colegii. Anul acesta însă, tinerii din județul Constanța au fost mai calmi și mai puțin agresivi, cel puțin asta arată statisticile Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE). În primele 3 luni din anul școlar 2015 - 2016, au fost raportate 204 cazuri de violență în școlile și liceele din mediul rural și urban, numărul fiind într-o ușoară scădere comparativ cu același interval al anului trecut. Cele 204 cazuri de violență sunt raportate în 36 de unități școlare: 24 din mediul urban și 12 din mediul rural. Trebuie precizat că în județul Constanța funcționează aproximativ 500 de unități de învățământ, în care studiază peste 100.000 de elevi, însă raportările se realizează de directorii școlilor, care pot să nu declare toate cazurile de violență.

CELE MAI FRECVENTE CAZURI DE AGRESIUNE Potrivit CJRAE, cele mai frecvente tipuri de agresiune înregistrate de unitățile de învățământ au fost violențele ușoare - loviri, raportate în 95 de cazuri. Dintre acestea, 49 de cazuri sunt înregistrate în mediul urban și 46 în mediul rural. Pe lângă loviri, elevii și-au ”aruncat” în mod repetat jigniri, fiind raportate 33 de cazuri de insulte, din care 27 în mediul rural și 6 în urban. Alte incidente raportate de școli sunt introducerea de persoane străine în unitățile de învățământ, întâlnite în 3 școli din orașe și 10 din mediul rural, precum și cazurile de furt și tentativă de furt. Au fost raportate 13 cazuri de furt, din care unul în mediul urban și 12 în rural.

MAI PUȚINE CAZURI Cu fiecare an care trece, numărul cazurilor de agresiune raportate a fost din ce în ce mai mic. Prin comparație, în anul școlar 2014 - 2015 au fost înregistrate 420 de incidente, în anul școlar 2013 - 2014 statistica arată că au fost 493 de cazuri de violență în școlile din mediul urban și rural, iar în 2012 - 2013 - 527 de situații centralizate. ”Este la nivel de țară o lege care prevede existența unei Comisii pentru prevenirea și combaterea violenței. Există un plan comun pe care psihologii îl aplică în unitățile de învățământ: li se explică elevilor care sunt repercusiunile faptelor lor, cum pot aplana și rezolva situațiile conflictuale, pentru ca tinerii să afle consecințele violenței”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJRAE, psiholog Laura Secu.



12