Elevii constănţeni, nemulţumiţi că nu au fost consultaţi de Minister

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Telefoanele, bată-le vina!

Elevii constănţeni, nemulţumiţi că nu au fost consultaţi de Minister

Educație 13 Ianuarie 2018 / 10:41 1052 accesări

Consiliul Județean al Elevilor Constanța își declară nemulțumirea profundă față de modul în care Ministerul Educației Naționale a modificat Regulamentul de Organizare și funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar fără „să publice un anunț referitor la această acțiune” precum este prevăzut în Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Constanța adoptă o poziție fermă vizavi de cele întâmplate, considerând principiul transparenței decizionale, unul dintre cei mai importanți factori în procesul democratic. „Din perspectiva populației, generațiile tinere au constituit întotdeauna speranța la un viitor mai bun, însă acest concept nu se poate materializa decât dacă pentru acestea există evidența faptului că sunt respectate valorile etice și corectitudinea în luarea deciziilor. De aceea, respectarea transparenței este imperioasă”, se precizează în comunicatul Consiliului Elevilor.

Un alt aspect de care, în opinia elevilor, Ministerul Educației Naționale nu a ținut cont prin acțiunile sale este prezentat în articolul 80, alineatul (2) din Legea Educației Naționale. Conform acestuia, drepturile și îndatoririle elevilor sunt prevăzute într-un statut, aprobat prin Ordin de Ministru. Printre modificările survenite la nivelul Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, se regăsește la punctul 60, alineatul (2) – „(…) Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel să nu deranjeze procesul educativ.”

În momentul actual, utilizarea telefoanelor de către elevi în timpul orelor de curs este reglementată prin Statutul Elevului – articolul 15, lit. g): „Elevilor le este interzis să utilizeze telefonele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordulcadrului didactic în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”. „Mai mult decât atât, noua măsurăbadoptată nu reprezintă o soluție viabilă pentru a corecta neatenția elevilor la orele de curs, existând alți factori care intervin și cauzează dezinteres în rândul acestora. Astfel, dacă un elev este dezinteresat de modul în care se ține ora de curs, de programă etc., își va concentra atenția pe alte activități, fie că sunt sau nu în posesia telefoanelor mobile. Modul în care a avut loc schimbarea prevederilor din ROFUIP, un document extrem de important, este îngrijorător. Consider că principiul transparenței stă la baza democrației moderne. Acesta nu funcționează într-o singură direcție. În acest sens, în momentul în care sunt făcute publice anumite demersuri, grupul de oameni implicați, în cazul acesta beneficiarii primari și secundari ai educației, dau naștere unor serii de întrebări, sugestii sau proteste. Acestea constituie detalii importante pentru a se ajunge la rezultatul dorit și anume un sistem educațional funcțional. Sunt profund dezamăgită de modul în care au decurs lucrurile, însă încrezătoare că situația se va îmbunătăți într-un fel sau altul”, a declarat președintele CJE, Tasnim Chazli.



12