Rezultatele foarte slabe de la examenele naţionale din ultimii ani, atât de la Bac, cât şi de la Evaluarea Naţională, i-au pus serios pe gânduri pe oficialii din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Tocmai de aceea, încă din vară, aceştia au anunţat numeroase schimbări care au menirea de a trezi din nou interesul elevilor pentru carte. Prima dintre marile schimbări anunţate de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, este că, începând cu anul şcolar 2013 - 2014, scade ponderea mediei din cei patru ani de studiu din ciclul gimnazial necesară pentru admiterea la liceu. Cu alte cuvinte, Pricopie a anunţat că formula de calcul al mediei de admitere la liceu va fi următoarea: 75% din media de la Evaluarea Naţională (EN) şi 25% din media generală de absolvire a gimnaziului. Specialiştii din Educaţie au motivat că astfel nu va mai exista presiune pe notele şi mediile obţinute între clasele a V-a şi a VIII-a, iar media de la admitere va face o departajare corectă între elevi. A fost doar o primă mare schimbare a MEN. O altă modificare legată tot de admiterea la liceu a fost anunţată, ieri, de ministrul Educaţiei. Începând cu 2015, elevii care vor să intre la liceu şi vor avea medii mai mici de 5 nu vor mai avea nicio şansă să fie admişi. Cu alte cuvinte, elevii slabi vor trebui să studieze mai mult pentru a fi siguri că vor putea să obţină media minimă pentru intrarea la liceu. Elevii cu medii de 1, 2 sau 3 nu vor mai fi admişi, aşa cum se întâmpla până acum la repartizarea computerizată, şi vor fi nevoiţi să dea admitere în anul următor. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa consideră că iniţiativa MEN este foarte bună. „Măsura reprezintă „rodul” unor discuţii mai vechi între specialiştii din învăţământ. De altfel, se vorbea de ceva vreme de schimbarea asta”, a declarat inspectorul general şcolar, prof. Răducu Popescu. El consideră că decizia îi va responsabiliza atât pe profesori, cât şi pe familiile elevilor, care îi vor îndruma pe copii să pună mai mult accent pe studiu. Ultimii ani au dovedit că generaţiile de elevi sunt din ce în ce mai slabe, pe o parte din cauză că profesorii nu sunt motivaţi suficient şi sunt situaţii în care tratează cu superficialitate actul educaţional, dar şi pentru că unii elevii nu prea mai sunt interesaţi de învăţătură şi au cu totul alte preocupări.
Anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare în licee, cu medii sub 5, cei mai mulţi - 5.066 - fiind repartizaţi în unităţi de învăţământ din mediul urban, iar 1.677 în licee din rural, se arată în datele MEN.
OBLIGATORIU LA CINCI ANI ÎN GRĂDINIŢĂ O altă schimbare anunţată de MEN a vizat introducerea obligativităţii înscrierii la grădiniţă a copiilor de cinci ani începând tot cu 2015. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că, în prezent, ponderea de intrare în învăţământul preşcolar a acestei categorii de vârstă este de 98%. Măsura specialiştilor din Educaţie este adresată celor 2% dintre copii care nu sunt înscrişi în ciclul preşcolar. Şi această măsură a ministerului este considerată binevenită de către ISJ. Inspectorul general, prof. Răducu Popescu, a spus că scopul este ca, atunci când cei mici ajung în clasa pregătitoare, toţi copiii să aibă acelaşi nivel şi să fie deja obişnuiţi cu regulamentul şi sarcinile într-o unitate şcolară. În prezent, învăţământul general obligatoriu este de zece clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial, la care se va adauga şi un an de grădiniţă, la grupa mare.