Elevii de la țară, mai bătăuși decât cei de la oraș!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Statistici

Elevii de la țară, mai bătăuși decât cei de la oraș!

Educație 04 August 2016 / 07:17 1350 accesări

În ultimii ani, în școlile constănțene, dar și în cele din întreaga țară au fost înregistrate numeroase scandaluri între elevi, unele dintre ele de-o violență incredibilă pentru niște copii sau adolescenți. Chiar dacă elevii sunt implicați în proiecte care au rolul de a promova toleranța și rezolvarea problemelor prin comunicare, nu prin violență, incidentele de acest fel nu au fost stopate. Totuși, potrivit statisticilor realizate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională la Constanța, numărul actelor de violență în școli este în scădere. Cele mai multe cazuri de agresiune au fost întâlnite în școlile din mediul rural.

În ultimii ani, în școlile constănțene, dar și în cele din întreaga țară au fost înregistrate numeroase scandaluri între elevi, unele dintre ele de-o violență incredibilă pentru niște copii sau adolescenți. Fie că și-au împărțit pumni și picioare, iar bătaia lor a ajuns pe internet, fie că au intrat în școli cu arme albe sau și-au umilit colegii mai mari, elevii constănțeni au dat dovadă de violență și nu s-au ferit să își agreseze colegii. Chiar dacă elevii sunt implicați în proiecte care au rolul de a promova toleranța și rezolvarea problemelor prin comunicare, nu prin violență, incidentele de acest fel nu au fost stopate. Totuși, potrivit statisticilor realizate de instituțiile care monitorizează aceste fapte, la Constanța, numărul actelor de violență în școli este în scădere. Astfel, potrivit unei situații realizate de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Constanța, în perioada martie - iunie 2016 au fost înregistrate 134 de cazuri de violență în 22 de unități școlare. Cazuri de violență au fost raportate în 12 școli din mediul urban și 10 din mediul rural. Printre cele mai frecvente cazuri au fost raportate lovirile și violențele fizice ușoare, fiind înregistrate 59 de cazuri în școlile constănțene, cele mai multe din mediul rural. Astfel, 35 de cazuri au fost raportate în liceele din mediul rural și 24 în școlile din mediul urban. De asemenea, au fost înregistrate 30 de cazuri de insulte grave, repetate, de asemenea, mai întâlnite în mediul rural (24 de incidente raportate) față de orașe, unde au fost raportate doar 6 cazuri. În școlile din județul Constanța au mai fost raportate 10 cazuri de amenințări repetate între elevi, dintre care 6 în unitățile școlare de la țară și 4 în cele de la oraș, dar și 8 cazuri de instigare la violență și o situație de discriminare în unitățile de învățământ.

TOT MAI PUȚINE CAZURI

În primele 3 luni din anul școlar 2015 - 2016, au fost raportate 204 cazuri de violență în școlile și liceele din mediul rural și urban, numărul fiind într-o ușoară scădere comparativ cu același interval al anului trecut. Cele 204 cazuri de violență sunt raportate în 36 de unități școlare: 24 din mediul urban și 12 din mediul rural. Trebuie precizat că în județul Constanța funcționează aproximativ 500 de unități de învățământ, în care studiază peste 100.000 de elevi, însă raportările se realizează de directorii școlilor, care pot să nu declare toate cazurile de violență. Prin comparație, în anul școlar 2014 - 2015 au fost înregistrate 420 de incidente, în anul școlar 2013 - 2014 statistica arată că au fost 493 de cazuri de violență în școlile din mediul urban și rural, iar în 2012 - 2013 - 527 de situații centralizate.



12