Elevii, hrăniţi cu mere pline de chimicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elevii, hrăniţi cu mere pline de chimicale

Eveniment 04 Mai 2010 / 00:00 585 accesări

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, merele care vor ajunge la elevii români în cadrul programului „Fructe pentru elevi” vor trebuie să fie „perfecte”. Acest lucru înseamnă că fructele vor trebui să aibă 300 de grame, să nu fie pătate, să nu aibă miros şi să fie rezistente la transport. Aceste prevederi au stârnit, însă, indignarea nutriţioniştilor, care atrag atenţia cu privire la pericolul pe care merele cerute de Minister îl reprezintă. „Merele fără pete sunt, mai mult ca sigur, tratate. Nu există niciun fruct care să nu se strice după o anumită perioadă de timp. Prin urmare, în loc să le facă bine, aceste mere vor pune în pericol sănătatea elevilor”, a declarat medicul nutriţionist Livia Nena. În ciuda faptului că au enumerat calităţi care ţin mai mult de aspect, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au uitat să specifice care ar trebui să fie valoarea nutritivă a fructelor care vor fi distribuite elevilor. „Nu poţi să nu ţii cont de caracteristicile nutriţionale, ci doar de cele senzoriale. Acest lucru, din păcate, se întâmplă în toată legislaţia UE şi nu numai. Şi de aceea omul este educat să aprecieze numai senzorialul, fiind îndepărtat de la una din calităţile esenţiale pe care trebuie să le aibă un aliment, şi anume cea nutriţională”, a declarat medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare. El a adăugat că guvernanţii ar fi trebuit să specifice şi alţi indicatori cum ar fi capacitatea antioxidantă a mărului, conţinutul de vitamina C sau conţinutul în fibră. Nutriţioniştii avertizează că merele tratate pot duce la o intoxicare a organismului cu îngrăşăminte şi conservanţi.

Taguri articol


12