Elevii, învăţaţi să medieze conflictele din şcoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elevii, învăţaţi să medieze conflictele din şcoli

Social 26 Martie 2014 / 00:00 1695 accesări

Preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu, a anunţat, ieri, că va fi semnat un protocol cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) care va avea în vedere derularea unui program privind medierea în şcoli cu scopul combaterii şi reducerii violenţei în rândul elevilor. "De ce medierea în şcoală ? De ce ar fi necesar? Observăm în tot palierul social, şi în presă, că sunt foarte foarte multe elemente care atestă existenţa violenţei în mediul şcolar. Nu vorbim numai de clasele V-VIII, ci mai ales în zona de liceu. Este importantă dezvoltarea acestui sector, pe de o parte, pentru că elevii pot fi mediatorii de mâine, iar pe de altă parte, trebuie să încercăm pe cât posibil să stopăm aceste violenţe înainte de a degenera. Dacă mediatorii şi-au asumat un anume rol (...) al schimbării de mentalitate - dintr-o mentalitate socială îndreptată spre conflict într-o mentalitate îndreptată spre dialog şi comunicare -, modul de acţiune nu poate fi decât prin educaţie, care trebuie să fie îndreptată spre non-conflict", a afirmat Dorin Bădulescu la ediţia a II-a a Forumului Medierii. El a arătat că, în acest an, are ca obiectiv dezvoltarea medierii în trei domenii, business, penal şi conflictele în şcoli, zone mai puţin abordate în anii anteriori din cauză că prevederile legale permiteau mai puţin extinderea acestor sectoare, dar şi că medierea nu era cunoscută foarte bine ca metodă alternativă. În cazul medierii în şcoli, Bădulescu a spus că aceasta se poate realiza pe baza unor programe bine alese şi structurate. "În acest moment suntem în curs de semnare a unui protocol cu MEN pentru a derula un program în care mediatorii, pe bază de voluntariat, să încerce să implementeze această zonă a medierii în şcoli, ideea de non-conflict, de rezolvare paşnică a disputelor. Practic, se doreşte crearea unor elevi care să aibă capacitatea de a încerca şi reuşi să aplaneze conflictele care apar între elevi în zona de şcoală", a subliniat preşedintele Consiliului de Mediere, care a adăugat că alte conflicte care trebuie rezolvate sunt cele părinte - profesor sau elev - profesor.

Referitor la medierea în penal, Bădulescu a spus că aceasta poate fi dezvoltată şi ca urmare a noilor modificări impuse de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, motiv pentru care pot fi iniţiate câteva protocoale care se doreşte a fi implementate cât mai repede, în special în zona Parchetului General. "Există deja un protocol semnat. ( ...) Urmează să iniţiem dezvoltarea altor două proiecte cu MAI, în zona organelor de cercetare penală şi în zona penitenciarelor, apropo de executarea unor pedepse", a explicat el. În ceea ce priveşte domeniul business, Bădulescu a susţinut că există o reticenţă într-o anumită zonă a acestui sector raportat la apelarea la serviciul de mediere.

Dorin Bădulescu a dat asigurări că mediatorii sunt bine pregătiţi şi că pot fi evitate instanţele de judecată care sunt supraaglomerate, dând exemple de cazuri privind recuperarea unor sume de bani, protejarea profitului, negocierea contractelor, zona de asigurări cu rezolvarea conflictelor pe cale amiabilă. El a menţionat că a observat că la instanţe sunt foarte multe litigii între persoane fizice şi companii de asigurări, apărute de cele mai multe ori în urma refuzului firmelor de a achita despăgubirile din anumite motive, în baza documentelor întocmite ca urmare a unui accident. Bădulescu a mai spus că se poate apela la mediere şi în domeniul insolvenţei, deoarece comunicarea către partenerii de afaceri este esenţială, precum şi în cel bancar.



12