Elevii, profesorii şi părinţii învaţă unii de la alţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dialogul, baza performanţei „Festivalul Naţional al Şanselor Tale”, la Constanţa

Elevii, profesorii şi părinţii învaţă unii de la alţii

Social 20 Noiembrie 2012 / 00:00 526 accesări

GRUPURI ŢINTĂ Elevii, cadrele didactice dar şi părinţii au nevoie de un mediu social mai sigur şi o educaţie mai performantă. „Festivalul Naţional al Şanselor Tale” 2012, ajuns la a XIII-a ediţie, este un prilej ca cele trei grupuri ţintă să interacţioneze mai bine şi colaborarea să ajute elevii să conştientizeze importanţa actului educaţional. Startul festivalului, care are, de la Bucureşti, ca promotor principal Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar la nivel local, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), a fost dat, ieri, la Pavilionul Expoziţional Constanţa. La deschidere au participat profesori, elevi, edili din câteva localităţi din judeţ dar şi reprezentanţi din mediul universitar, printre care s-au numărat decanii celor mai importante facultăţi din cadrul Universităţii „Ovidius”. Rectorul Universităţii „Ovidius”, Tiberiu Epure, a declarat că activităţile programate în cadrul festivalului se derulează în concordanţă cu sistemul european de învăţământ. „Asta reprezintă una dintre strategiile noastre de bază. Scopul nostru este să realizăm legături între învăţământ, cercetare şi mediul socio-economic. Festivalul marchează anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este un concept european de învăţare pe parcursul vieţii”, a declarat Epure.

PESTE 200 DE ACŢIUNI ÎN ÎNTREG JUDEŢUL La rândul său, inspectorul general al ISJ, Răducu Popescu, a declarat că scopul festivalului este ca elevul să fie conştient că are nevoie de formare continuă în învăţământ. „Participarea activă la acţiunile organizate de şcoli reprezintă cheia viitoarelor lor acţiuni şi activităţi pe care le vor derula în mediul preuniversitar. Timp de o săptămână, între 19 şi 25 noiembrie, sunt organizate peste 200 de acţiuni în întregul judeţ”, a declarat inspectorul general ISJ. Din partea Primăriei Constanţa, la deschiderea festivalului naţional a participat viceprimarul Decebal Făgădău. El a declarat că orice ţară care îşi doreşte să se uite la viitor trebuie să aibă o strategie în educaţie. „Nu prea am văzut o strategie constantă şi consecventă în mediul educaţional, dar ceea ce simţeam, ca părinte, legat de viitorul judeţului Constanţa, continuă să se infirme. Acum mă uit cu încredere pentru că ceva s-a schimbat. Ştiu că educaţia începe din familie şi se completează la şcoală”, a declarat viceprimarul municipiului.

MANIFESTARE ÎN TOATĂ LUMEA „Festivalul Naţional al Şanselor Tale“ este o manifestare care se desfăşoară în toată lumea, sub numele generic „Adult Learner’s Week“. Acţiunea se înscrie într-o amplă mişcare de dezvoltare ca spaţiu comun al învăţării, precum şi al promovării dialogului intercultural şi al creşterii gradului de conştientizare a diversităţii culturale bazate pe valori comune. În acest an şi-au anunţat participarea toate cele 42 de inspectorate şcolare, peste 400 instituţii şi unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural, din 170 de localităţi. România se numără printre cele peste 45 de state de pe toate continentele lumii care promovează săptămâni dedicate educaţiei adulţilor, educaţiei permanente, educaţiei tuturor vârstelor, organizând acţiuni de amploare în baza parteneriatului între organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, autorităţi locale, furnizori privaţi de formare profesională, persoane fizice interesate.

„FESTIVALUL NAŢIONAL AL ŞANSELOR TALE“, AFLAT LA A XIII-A EDIŢIE , SE DESFĂŞOARĂ ÎN PERIOADA 19-25 NOIEMBRIE. ÎN ACEST AN, DEVIZA EVENIMENTULUI ESTE „MEDIU SOCIAL MAI SIGUR PENTRU O EDUCAŢIE MAI PERFORMANTĂ“, IAR TEMATICA ACŢIUNILOR ORGANIZATE DE MECTS A FOST REALIZATĂ DINTR-O DUBLĂ PERSPECTIVĂ: ANUL EUROPEAN AL ÎMBĂTRÂNIRII ACTIVE ŞI AL SOLIDARITĂŢII DINTRE GENERAŢII.



12