Cei mai talentaţi elevi-actori din întreaga ţară îşi vor etala aptitudinile artistice pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în perioada 7-8 iunie, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Elevi „Aplauze”. Evenimentul, organizat de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (CBMB), este o şansă pentru copii şi adolescenţi de a se exprima pe scenă cu mijloace specifice artei teatrale, menite să le dezvolte creativitatea şi să le asigure devenirea.
Festivalul se deschide, astăzi, de la ora 9.30, cu un atelier de improvizaţie, iar trofeul festivalului „Aplauze” va fi disputat, timp de două zile, de 13 trupe, la categoria liceu (teatru în limba română şi în limba engleză) şi de 12 trupe la categoria 7-15 ani din Bucureşti, Botoşani, Suceava, Giurgiu, Iaşi, Suceava, Braşov, Constanţa, Năvodari, Valu lui Traian. Elevii vor fi jurizaţi de personalităţi ale vieţii artistice tomitane: Liviu Manolache, Anaid Tavitian, Clara Ghiuvelechian, Ludmila Martanovski şi Marian Adochiţei. Festivitatea de premiere va debuta, mâine, de la ora 16.00.
Trupa Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, „Euphorion”, deschide concursul propriu-zis, astăzi, de la ora 12.15, cu „Peatra din casă“, de Vasile Alecsandri. CNMB este reprezentat, în prima zi de concurs, de trupele „Noi” şi „Teen Club”.
Cea de-a doua zi de concurs va începe la ora 9.40, cu spectacolul Şcolii „Gheorghe Ţiţeica”, „Ridichea uriaşă”. Ultima care va intra în scenă, de la ora 14.35, este trupa „Iulia Hasdeu” a Şcolii „B. P. Hasdeu”. Aceasta va prezenta pe scenă „Dansul hârtiilor”, o adaptare după „Petiţiunea” lui I. L. Caragiale.
În spatele succesului elevilor se află munca profesorilor şi mai ales, dăruirea acestor şlefuitori de talente şi caractere. „Menirea dascălului este de a face ceva în plus. În perioadele de criză ies la iveală adevăratele caractere. Cei care rezistă şi cred în ceva. Un intelectual trebuie să slujească cuvântul românesc pe orice cale: la catedră sau pe scenă”, este de părere profesorul Valentin Sgarcea, cel care a pus în scenă „Dansul hârtiilor”. Şi chiar dacă a lucra cu copiii nu este o joacă, cu siguranţă, este o cale a regăsirii de sine, iar copiii învaţă să aprecieze că în spatele succesului de câteva minute se află zeci de ore de studiu şi efort.
Concurenţa este acerbă, având în vedere pregătirea trupelor, iar emoţiile sunt la fel de mari pentru cei de pe scenă, dar şi pentru profesori. „Mă simt ca un soldat care nu are în buzunar decât două pietre şi vrea să lupte contra unuia cu tancuri şi cu artilerie grea. Sentimentul meu înaintea acestei confruntări este că sunt puţin dezarmat”, mărturiseşte prof. Valentin Sgarcea, un „fanatic al scenei” şi un exemplu al intelectualului şi dascălului care nu dezarmează niciodată.