La ședința Consiliului Local Constanța din 30 septembrie 2016, Federația Tinerilor din Constanța a propus și susținut ca pe viitor să se acorde gratuitate la transportul local pentru elevii și studenții constănțeni. De asemenea, Asociația Elevilor din Constanța a reiterat acest demers în luna martie 2017.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Studenților din Constanța (ASC) și Federația Tinerilor din Constanța (FTC) salută raportul favorabil al Primăriei Constanța și al comisiilor de specialitate ale Consiliului Local în această chestiune. Proiectul de hotărâre a fost depus pe data de 21 iulie 2017, iar până în prezent Direcția financiară a Primăriei nu s-a opus acestui proiect, trecând cele 30 de zile necesare în care Primăria se poate opune unui proiect de hotărâre. Astfel, potrivit art. 44 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, raportul Primăriei este considerat favorabil. Mai mult, Comisia de servicii publice din Consiliul Local a avizat favorabil, în mod explicit, propunerea.
Având în vedere avizul favorabil al Primăriei Constanța, se speră că la ședința Consiliului Local de vineri, 25 august a.c., consilierii locali vor vota în favoarea acestui proiect de hotărâre și în beneficiul elevilor și studenților constănțeni. “Ne bucurăm de faptul că Primăria Constanța a decis să susțină acest proiect. Solicităm primarului Decebal Făgădău să propună suplimentarea ordinii de zi, astfel încât această facilitate să fie în vigoare până la începerea anului școlar și universitar. Sărăcia în rândul copiilor și tinerilor atinge cote alarmante în România. De exemplu, în rândul persoanelor sub 18 ani, rata riscului de sărăcie este de 37,2%, iar în rândul persoanelor cu vârsta între 18 și 24 de ani, rata riscului de sărăcie este de 32,2%. Această măsură are ca scop eliminarea unei poveri financiare și diminuarea acestei stări, în contextul în care tinerii la această vârstă au surse limitate de venit, în principal întreținerea părinților”, a declarat președintele Federației Tinerilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.
“Susținerea tacită a Primăriei Constanța pentru acest proiect este un pas înainte, ultima și cea mai importantă etapă fiind aprobarea sa în plenul Consiliului Local. În momentul de față, costul unui abonament pentru toate liniile, pentru un elev constănțean, este de 55 lei, sumă care se ridică peste valoarea bursei de merit, spre exemplu, a cărei cuantum este de 50 lei. Astfel, subvenționarea integrală a abonamentelor pentru elevii din municipiul Constanța va reprezenta o măsură, care va reduce cheltuielile pe care elevii și părinți acestora sunt nevoiți să le facă, sprijinind totodată integrarea în comunitate a acestora. De asemenea, măsura este una utilă și prin prisma reducerii numărului de călători frauduloși pe mijloacele de transport în comun ale Regiei”, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
“Mobilitatea sporită pe care această măsură o va oferi studenților va contribui la îmbunătățirea atractivității mediului academic din Constanța și, mai mult de atât, va încuraja utilizarea mijloacelor de transport în comun în mod legal. În plus, această gratuitate este binevenită în rândul studenților care cu această ocazie economisesc astfel sumele ce în mod normal le-ar fi acordat pentru transportul propriu către unitățile de învățământ sau pentru a participa la diverse activități de petrecere a timpului liber. Cu siguranță, aceste facilități vor încuraja utilizarea transportului în comun de către potențialii beneficiari, cu atât mai mult cu cât RATC își va reînnoi în curând parcul auto”, a declarat președintele Asociației Studenților din Constanța, Cristian-George Farauanu.