Eliberaţi după mulţi ani de detenţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eliberaţi după mulţi ani de detenţie

Monden 08 August 2009 / 00:00 453 accesări

Lynette Fromme, femeia care a fost condamnată în 1975 pentru că l-a ameninţat cu pistolul pe fostul preşedinte al SUA, Gerald Ford, va fi eliberată condiţionat pe 16 august, a anunţat Biroul Federal al Penitenciarelor. Acum în vîrstă de 60 de ani, femeia, încarcerată la Centrul Medical Federal din Carswell, statul Texas, va fi eliberată la aproape trei ani după moartea fostului preşedinte american. Idolul ei, Charles Manson, liderul Familiei Manson, un grup acuzat de uciderea mai multor persoane, printre care actriţa Sharon Tate, soţia regizorului Roman Polanski, va rămîne însă după gratii.

Timp de mai mulţi ani, Lynette Fromme a fost unul dintre puţinii adepţi ai lui Charles Manson, în condiţiile în care mulţi alţi membri ai Familiei l-au abandonat. O purtătoare de cuvînt a penitenciarului nu a dorit să precizeze dacă femeia continuă să corespondeze cu Charles Manson. Lynette Fromme a fost condamnată în 1975, pentru că a îndreptat pistolul împotriva lui Gerald Ford, în Sacramento, California. Agenţii Serviciilor Secrete au împiedicat-o să tragă, însă ulterior s-a descoperit că arma nu avea gloanţe. A primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, dar la acea vreme eliberarea condiţionată reprezenta o opţiune, iar sistemul federal a abolit-o ulterior la această categorie de delicte. Lynette Fromme a primit dreptul de a fi eliberată condiţionat abia în iulie 2008.

Şi britanicul Ronnie Biggs, unul dintre autorii atacului comis asupra trenului poştal Glasgow-Londra în 1963, în prezent grav bolnav, a fost eliberat oficial vineri, cu o zi înainte de a împlini vîrsta de 80 de ani. Un purtător de cuvînt al Ministerului britanic al Justiţiei a declarat că documentele privind eliberarea sa condiţionată au fost semnate şi că personalul penitenciar care îi supraveghea camera la Spitalul Norfolk and Norwich, unde a primit îngrijiri medicale începînd cu sfîrşitul lunii iulie, pentru o pneumonie gravă, a plecat. Extrem de slăbit după ce a suferit mai multe atacuri, Ronnie Biggs este hrănit printr-o sondă nazală şi a fost spitalizat la începutul lunii iulie, pentru o infecţie pulmonară şi o fractură la şold, iar în februarie, pentru o pneumonie. Acesta ar urma să îşi celebreze cea de 80-a aniversare, astăzi, ziua coincizînd cu furtul comis în urmă cu 46 de ani şi care a dus la o lungă urmărire internaţională şi la detenţia sa.

Ronnie Biggs şi alţi 14 profesionişti ai furtului au pus la cale jefuirea trenului poştal ce făcea legătura între Glasgow-Londra, delict ce va fi catalogat drept Jaful Secolului. Aceştia au furat suma de 2,5 milioane de lire sterline în bacnote uzate, ceea ce făcea aproape imposibilă prinderea lor. Această sumă ar fi echivalentul astăzi a circa 67 de milioane de dolari. După una dintre cele mai ample operaţiuni poliţieneşti din istoria Marii Britanii, Ronnie Biggs şi complicii săi au fost prinşi. Legătura cu jefuirea trenului a fost dovedită de amprentele găsite în ascunzătoarea în care s-au adunat pentru a-şi împărţi banii. Ronnie Biggs a fost considerat creierul şi instigatorul delictului şi a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, dar a evadat după numai 15 luni de detenţie. Şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă fugind şi ascunzîndu-se. Şi-a făcut la Paris o operaţie plastică pentru a-şi schimba radical înfăţişarea şi a apucat să trăiască aproape o viaţă normală în Australia, alături de soţie şi copiii săi. Însă, găsit de poliţie, a fost nevoit să fugă în Brazilia, în 1969. Cinci ani mai tîrziu a fost descoperit de către un jurnalist. Pentru că a beneficiat de legislaţia braziliană care interzice extrădările, a devenit o adevărată celebritate, întîlnindu-se cu turiştii dorinci să-l întrebe despre aventura vieţii sale sau deschizîndu-şi un magazin în care comercializa produse cu mesaje inspirate din jaful secolului. A fost răpit de foşti angajaţi ai armatei britanice şi dus în Barbados, dar tot nu s-au concrezat planurile de extrădare, fiind eliberat şi permiţîndu-i-se să revină în Brazilia. În 2001, în timp ce sănătatea sa se deteriora, a decis să revină în Marea Britanie şi să se predea. A fost închis într-o închisoare dedicată deţinuţilor în vîrstă şi acum pare să-şi fi cîştigat dreptul de a muri în libertate. Jaful secolului a inspirat şi un film care i-a avut pe Sean Connery şi pe Donald Sutherland în rolurile principale.



12