Se întâmplă tot mai des, din păcate, ca persoanele care salvează vieți să plătească ele însele cu viața pentru această... aroganță în fața divinității. După tragedia de pe Siutghiol, care a îndoliat Constanța în decembrie 2014, când un elicopter SMURD s-a prăbușit, provocând moartea celor patru persoane aflate la bord, acum, nenorocirea se repetă. De această dată în R. Moldova, unde un elicopter de la SMURD Iași s-a prăbușit, provocând moartea celor patru persoane de la bord, pilot, copilot, medic și asistent medical. Se pare că vremea a fost nefavorabilă, dar la fel de bine ar putea fi vorba și despre o defecțiune tehnică, conform primelor speculații. O anchetă va stabili până la urmă crudul adevăr. Echipajul a transportat aerian și monitorizat o femeie de 85 de ani. Au lăsat-o în siguranţă spital, salvându-i viaţa. Din păcate, pentru salvatorii plecați din Iași la ceruri nu au existat... salvatori.
Patru persoane au murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit, joi, în raionul Cantemir din R. Moldova, afirmă surse din cadrul Serviciului moldovean de Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale (DSE). Elicopterul s-a prăbuşit în zona localităţii Haragaş din raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România, în timp ce se îndrepta spre Chișinău. La bordul elicopterului erau patru persoane. Informaţia a fost confirmată de şefa serviciului de presăal DSE, Liliana Puşcaşu.”La faţa locului au mers de urgenţă trei echipaje, pentru a vedea care este situaţia. Primarul localităţii a mers şi el”, a declarat Liliana Puşcaşu pentru publika.md. Prima ambulanță a ajuns la locul tragediei la cinci minute de la primirea apelului care solicita ajutor. ”Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun. Doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut la marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicopterul avea viteză, dar zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic”, a declarat un martor citat de publika.md.
Victimele sunt asistentul medical Gabi Sandu, de 40 de ani, și medicul Dumea Mihaela, de 39 de ani, de la SMURD, pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Socai.Soția lui Gabriel Sandu lucra și ea ca asistent medical la Spitalul „Sf. Spiridon“, cei doi având o fetiță în clasa a doua. Mihaela Dumea avea un copil de 4 ani. Cei doi piloţi aveau experienţă de zbor de peste 1.000 de ore. Elicopterul s-ar fi abătut de la traseu din cauza vremii nefavorabile, de altfel chiar a decolat în plină alertă meteo de cod galben, făcându-ne să ne întrebăm dacă merită salvarea unei vieți cu prețul altor patru.
Ofițerul de presă al ISU R. Moldova, Diana Țurcan, a declarat că elicopterul SMURD fusese solicitat joi dimineață de medicii din Vutcănești, pentru a transporta aerian și monitoriza un pacient internat în spitalul raional. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de debronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12.10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19-a operațiune aeriană SMURD pe teritoriul R. Moldova. În schimb, viceministrul Sănătății din R. Moldova, Oleg Crăciun, a confirmat decesul celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD, dar a ținut să precizeze că decizia de decolare și de zbor aparține Autorității Aeronautice din România; cum s-ar spune, moldovenii nu au vrut, dar românii s-au oferit să îi ajute.
Procurorii de la Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii elicopterului SMURD, au declarat surse judiciare. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că sunt pregătite de plecare două aeronave cu specialiști din cadrul Poliției Române, pentru a participa la cercetări alături de autoritățile din R. Moldova, în prezent așteptându-se acordul procurorului general moldovean. Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de ISU Iaşi, fiind detaşat pentru misiuni în R. Moldova, iar medicul şi asistentul medical erau de la serviciul de primiri urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.
În ultimii ani, mai multe aparate de zbor care transportau echipaje medicale au fost implicate în accidente cu deznodământ tragic, unul dintre ele la Constanța.Amintim că pe 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD EC 135 a căzut în lacul Siutghiol. Cele patru persoane aflate la bord - pilot, copilot, medic și asistent medical - și-au pierdut viața. Acest eveniment tragic este încă proaspăt în mentalul colectiv din Constanța, iar peste amintirea celor patru victime - comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - nu s-a aşternut încă cenuşa uitării.
TRAGEDII AVIATICE ROMÂNEŞTI
Pe 4 martie 2003 a avut loc un accident de elicopter la Cojocna, în judeţul Cluj. Un elicopter aparţinând SMURD Târgu Mureş, cu patru oameni la bord, s-a prăbuşit provocând moartea celor patru persoane aflate în elicopter, doi piloţi şi două cadre medicale. Cei patru se întorceau din Ungaria, unde însoţiseră un bebeluş de o lună care urma să fie operat de inimă. Aparatul de zbor, un elicopter de tip Alouette IAR 316 B, a fost închiriat de SMURD în februarie 2002, de atunci fiind folosit pentru transportul urgenţelor medicale. Aparatul prăbuşit era condus de Marian Nicolae, un pilot cu multă experienţă, unul dintre puţinii români care aveau drept de zbor pe timp de noapte. La bordul avionului se mai aflau pilotul Lucian Husdup, în vârstă de 42 de ani, medicul Monica Cardoș, de 33 de ani, care lucra pentru SMURD din 1997, și asistentul Ferenczi Csongar, de 24 de ani.
La 9 ianuarie 2006 a avut loc prăbuşirea unui elicopter SMURD Iaşi, soldată cu patru morți - pilotul, copilotul, un medic şi un asistent medical. Prăbuşirea elicopterului utilizat în misiunile medicale din Moldova a fost, pentru SMURD, al doilea astfel de incident în mai puţin de trei ani şi unul din cele mai grave produse în România după 1989. Aparatul era folosit de SMURD, însă aparţinea MAI, ultima revizie fiind realizată în luna noiembrie 2005, când s-a constatat că aparatul de zbor - aflat încă în garanţie - funcţiona fără probleme. Condiţiile meteo erau favorabile zborului. Concluzia anchetei a fost că elicopterul s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo şi a curenţilor de forfecare.
Pe 23 decembrie 2006, un elicopter SMURD s-a prăbușit, provocând rănirea celor patru persoane aflate la bord: pilotul, navigatorul şi doi medici. Elicopterul EC 135 al SMURD Târgu Mureş, care avea la bord un pilot, un navigator şi un echipaj medical, în drum spre o intervenţie către Vatra Dornei, s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Raportul comisiei de anchetă a accidentului a relevat faptul că elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, care a redus vizibilitatea la zero în toate direcţiile, echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forţat în Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud.
CELULA DE CRIZĂ: TOATE AERONAVELE EC 135 RĂMÂN LA SOL
Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol. Oficialul MAI a mai afirmat că la ora 15,00, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a anunțat faptul că s-a găsit epava elicopterului. Oficialul MAI a adăugat că aeronava era fabricată în august 2014, iar inspecția a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.
MESAJUL LUI ARAFAT, DUPĂ PRĂBUȘIREA ELICOPTERULUI SMURD ÎN R. MOLDOVA
Raed Arafat a transmis, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, condoleanțe familiilor victimelor care se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Republica Moldova, menționând că s-a lucrat mult pentru ca proiectul cu R. Moldova să fie implementat. „Condoleanţele familiilor şi prietenilor colegilor noştri pe care i-am pierdut astăzi în tragicul accident cu elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova! În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri şi ne întrebăm oare ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime şi rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi în misiuni de salvare. Nu avem de unde să ştim când astfel de tragedii urmează să se întâmplă altfel poate am fi făcut totul să le prevenim”, a spus Raed Arafat în postarea pe contul de Facebook.
De asemenea, secretarul de stat în MAI a precizat că a lucrat cu echipele din Iași și Moldova pentru a extinde SMURD-ul în Republica Moldova. „Am lucrat mult cu colegii din Iaşi şi din Moldova că proiectul cu Republica Moldova să fie implementat şi să fie un succes şi îmi pare rău că ne confruntăm din nou cu o tragedie care pune la încercare echipa şi sistemul. Sunt convins că vom merge mai departe şi vom salva vieţi aşa cum am făcut întotdeauna”, a mai spus Arafat.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat va merge în Republica Moldova în cursul acestei zile.
Procurorii de la Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii elicopterului SMURD, au declarat surse judiciare.