Separatişti din estul Ucrainei au doborât, ieri, un elicopter aparţinând armatei ucrainene, în apropiere de fieful lor, Slaviansk, omorând 12 militari, una dintre cele mai negre zile pentru forţele loialiste, care încearcă de aproape două luni să pună capăt insurecţiei pro-ruse. Elicopterul avea la bord militari, inclusiv un general din cadrul Ministerului de Interne, şi a fost ţintit cu un lansator portabil rusesc de rachete de tip sol-aer, a declarat preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, în Parlament. Turcinov a anunţat iniţial 14 morţi, după care Garda Naţională a publicat un bilanţ de 12 morţi şi o persoană rănită grav. ”Sunt convins că forţele noastre armate vor duce la bun sfârşit curăţarea teroriştilor şi că aceşti criminali pe care-i finanţează Rusia vor fi eliminaţi sau vor ajunge în boxa acuzaţilor”, a declarat Turcinov, care urmează să fie înlocuit în funcţie, la 1 iunie, de învingătorul în alegerile prezidenţiale de duminică, Petro Poroşenko. Acesta va fi învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei pe 7 iunie.
Ieri a fost una dintre cele mai negre zile pentru armata ucraineană, după lansarea unor operaţiuni împotriva insurgenţilor, în estul ţării. La 22 mai, 17 militari au fost ucişi - 16 în oraşul Volnovaka, în regiunea Doneţk, şi unul în alt atac al insurgenţilor, în regiunea vecină Lugansk. În urma unor confruntări care s-au soldat cu 40 de morţi, majoritatea separatişti, luni, la aeroportul internaţional de la Doneţk, tensiunea rămâne puternică pe teren.
CETĂŢENI RUŞI MORŢI LA DONEŢK Cel puţin 33 de combatanţi separatişti ucişi în confruntările de la aeroportul din Doneţk sunt cetăţeni ruşi, anunţă Aleksandr Borodai, liderul autoproclamatei Republici Doneţk. Corpurile lor vor fi trimise în Rusia, a spus Borodai. Bilanţul confruntărilor care au avut loc la aeroportul din Doneţk între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi pro-ruşi depăşeşte 100 de morţi. 50 dintre persoanele ucise sunt membri ai forţelor locale de autoapărare. 15 cadavre nu au fost încă identificate. Aproximativ 1.200 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene şi circa 200 de militanţi pro-ruşi au murit în confruntările care au avut loc în ultimele zile în oraşul ucrainean Slaviansk, susţine Viaceslav Ponomariov, liderul local al insurgenţilor.
MEMBRI OSCE, SPIONI? Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a pierdut, marţi, contactul cu o echipă de patru observatori - un danez, un eston, un turc şi un elveţian. Pentru prima dată, ieri, insurgenţii au recunoscut că-i deţin, sugerând că există posibilitatea să-i elibereze. ”Ştim unde sunt, sunt teferi”, a declarat, pentru Russia Today, Viaceslav Ponomarev, primarul oraşului Slaviansk. ”I-am arestat. Vom clarifica cine sunt, unde mergeau şi de ce şi îi vom elibera”, a adăugat el, apreciind că aceştia ar fi putut să îndeplinească o misiune în domeniul informaţiilor. ”Trebuie să înţelegem dacă fac parte cu adevărat din OSCE. Există suspiciuni potrivit cărora ar fi spioni”, a declarat, la rândul său, Denis Puşilin, unul dintre liderii republicii de la Doneţk. Potrivit unei surse OSCE, care a cerut protecţia anonimatului, observatorii sunt deţinuţi în regiunea Lugansk, vecină cu Doneţk. Alt grup de 11 observatori a fost reţinut pentru o scurtă perioadă de timp, miercuri, tot în regiunea Doneţk. OSCE a catalogat reţinerea observatorilor săi drept o acţiune de sabotare a eforturilor internaţionale în vederea soluţionării crizei şi încetării confruntărilor armate. Ministrul de Interne a anunţat, de asemenea, moartea unui militar într-un atac al separatiştilor asupra unei unităţi, în regiunea Doneţk, miercuri seara.
ALIANŢĂ CU SUA ŞI UE PENTRU APĂRARE Preşedintele ales al Ucrainei, miliardarul Petro Poroşenko, a anunţat că vrea să înceapă imediat negocieri cu SUA şi UE asupra unei alianţe în domeniul apărării, pentru protejarea Ucrainei din punct de vedere militar, într-un interviu pentru cotidianul german ”Bild”. ”În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic”, a declarat Poroşenko. Înainte să fie învestit în funcţie, el a fost invitat de preşedintele francez, François Hollande, să participe la ceremoniile de comemorare a Debarcării din Normandia, la 6 iunie, la care urmează să asiste omologii săi american, Barack Obama, şi rus, Vladimir Putin. Poroşenko a dat asigurări că vrea să discute cu şeful statului rus.
Rusia continuă să respingă operaţiunea militară a Kievului împotriva insurgenţilor din est, pe care o cataloghează ca punitivă. Rusia îndeamnă ţările occidentale să exercite presiuni asupra administraţiei de la Kiev pentru a opri escaladarea violenţelor şi a evita o catastrofă naţională în Ucraina, anunţă Ministerul rus de Externe.
RĂZBOIUL GAZELOR Autorităţile ucrainene pro-occidentale consideră că devine tot mai evidentă perspectiva unui război al gazelor naturale cu Rusia. Moscova - care cere plata unei datorii de două miliarde de dolari încă de ieri - şi Kievul - care cere, ca o condiţie prealabilă, o scădere de preţ - îşi menţin aceste poziţii. În lipsa unui acord, puternicul grup rusesc Gazprom ar putea întrerupe livrările începând de marţi, cu riscul de a perturba aprovizionarea anumitor state europene. Faţă de acumularea unor datorii ucrainene (3,5 miliarde de dolari în total), Gazprom a decis să treacă la un sistem de plată în avans, începând din iunie.
Comisarul european al Energiei, Günther Oettinger, şi reprezentanţi ruşi şi ucraineni vor participa astăzi, la Berlin, la o nouă serie de negocieri privind livrările de gaze destinate Ucrainei. La rândul său, Rusia a parafat, ieri, crearea împreună cu Belarus şi Kazahstan a unei Uniuni Economice Eurasiatice, un proiect drag lui Vladimir Putin, care încearcă să restabilească influenţa Moscovei în fosta Uniune Sovietică. Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a apreciat că ”Ucraina urmează să se alăture, mai devreme sau mai târziu, acestei uniuni”.