Elicopterele SMURD și-au reluat activitatea. Prima misiune, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elicopterele SMURD și-au reluat activitatea. Prima misiune, la Constanța

Eveniment 27 Decembrie 2014 / 00:00 4837 accesări

După ce, pe 15 decembrie, un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol și patru persoane și-au pierdut viața, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a decis ca toate elicopterele SMURD să stea la sol până se va stabili cauza prăbuşirii. În prima zi de Crăciun, activitatea de salvare aeriană a fost reluată în cele șase puncte de operare aeromedicală din București, Târgu Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad. Decizia a fost luată după finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol şi în zbor a celor nouă aeronave EC 135, care a arătat că elicopterele nu au defecțiuni tehnice. „După analiza la nivelul ministerului şi după ce s-au prezentat toate aspectele, din punctul nostru de vedere, elicopterele pot relua activitatea. Avem un raport preliminar, tehnic, care arată că nu există motive de natură tehnică pentru a ţine elicopterele la sol. Mai mult decât atât, la fiecare elicopter a fost trimisă o echipă tehnică suplimentară, ca să se asigure că nu există probleme, şi după ultima etapă, o videoconferinţă cu bazele aeriene medicale, cu echipele medicale, s-a luat decizia de repornire a elicopterelor“, a declarat Raed Arafat. Prima intervenție de salvare a SMURD a avut loc tot la Constanța. O fetiță de un an și trei luni a fost transportată la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, unde trebuia supusă unei intervenții chirurgicale, micuța suferind de insuficiență renală.

ACTIVITATE ÎNGREUNATĂ

În cele 11 zile de investigare a elicopterelor SMURD, intervenţiile aeriene în situaţii de urgenţă au fost asigurate de celelalte aparate de zbor ale MAI, respectiv patru elicoptere, două aeronave şi un avion. Arafat a explicat că activitatea a fost îngreunată de lipsa elicopterelor în aceste zile. „În două ore am avut patru cazuri simultane de arşi grav. Un copil la Baia Mare, o persoană arsă la Hunedoara, o persoană cu arsuri grave la Vâlcea şi una la Botoşani. Altădată, aceste persoane ar fi putut beneficia de intervenţia aeriană a SMURD, de data asta a trebuit să folosim mijloace terestre pentru transportul lor, fiind apărute toate în acelaşi moment şi am reuşit să rezolvăm cazul cel mai îndepărat cu ajutorul MAI. Revenirea elicopterelor ne va ajuta foarte tare să revenim la sistemul normal, să salvăm vieţi“, a mai spus Arafat.

IMAGINILE DRONEI

Accidentul aviatic în urma căruia și-au pierdut viața dr. Laura Vizireanu, de 39 de ani, asistenta medicală Gabriela Harton, de 38 de ani, comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul acestuia, Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, a avut loc pe 15 decembrie, la câteva minute după ora 16.00. Lunea trecută, la aceeași oră, Bogdan Dumitru, managerul Claboo Media, a dat publicității primele imagini surprinse cu o dronă care a survolat locul catastrofei. Aparatul a filmat momentele în care echipa de salvatori a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea" și o barcă de pescari, cu motor, se apropiau de locul în care s-a prăbușit elicopterul SMURD. Lunea viitoare, la ora 16.45 (n.r. - ora la care a fost salvată dr. Laura Vizireanu), Dumitru va da și cel de-al doilea film recuperat din dronă. Procurorii Parchetului Militar au pornit o anchetă în acest caz și fac cercetări pentru ucidere din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.



12