„Eliminarea subvenţiilor la energie afectează negativ inflaţia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oficialul FMI, Jeffrey Franks:

„Eliminarea subvenţiilor la energie afectează negativ inflaţia”

Economie 06 Iunie 2011 / 00:00 399 accesări

FMI MENŢINE PROGNOZA DE CREŞTERE CU 1,5% A PIB-ULUI. Eliminarea subvenţiilor la energia termică va avea un efect negativ asupra inflaţiei - este declaraţia şefului misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. Intervievat de Reuters, Franks a făcut şi o caracterizare optimistă a situaţiei curente din România: „Prima de risc pentru România a scăzut, situaţia macroeconomică este mai bună, economia îşi revine, iar deficitul de cont curent rămâne relativ scăzut”. El a adăugat că „MI menţine estimarea privind o creştere economică de 1,5% în acest an, dar datele peste aşteptări din primul trimestru sugerează că avansul ar putea atinge 2%”, semn clar că a lipsit cam mult din ţară şi că e cazul să se întoarcă mai repede, pentru a fi pus la curent cu faptul că mai toţi indicatorii economici ai Institutului Naţional de Statistică sunt în scădere.

INFLAŢIA, ÎN DRUM SPRE PRAGUL DE 9%. Analiştii Reuters notează că România a aplicat anul trecut, în cadrul acordului de 20 miliarde euro cu FMI, „măsuri dureroase de austeritate, între care reduceri de salarii în sectorul public şi majorarea TVA, care a alimentat inflaţia”. Totuşi, potrivit actualului acord cu FMI, Guvernul a convenit eliminarea din acest an a subvenţiilor la energie termică pentru populaţie, iar Franks consideră că eliminarea subvenţiilor va avea impact asupra inflaţiei din acest an, care a atins deja nivelul de 8,3%, în aprilie. „O estimare de accelerare a inflaţiei cu o jumătate de punct procentual nu este nerezonabilă”, a declarat reprezentantul FMI.

BNR TREBUIE SĂ ÎNĂSPREASCĂ POLITICA MONETARĂ. În 2011, inflaţia a depăşit aşteptările Băncii Naţionale a României şi ale pieţei, ca urmare a majorării TVA în 2010 şi creşterii preţurilor mondiale ale alimentelor şi energiei şi nu se va încadra în ţinta de 2 - 4% a băncii centrale. „BNR ar putea să fie nevoită să modifice politica monetară, deşi nu neapărat prin creşterea dobânzii de politică monetară, pentru a se asigura că ţinta de inflaţie pe anul viitor va fi respectată. Nu există nicio îndoială că presiunile inflaţioniste sunt semnificative în România. Trebuie să existe o mişcare de înăsprire a politicii monetare, o reducere a lichidităţii ar fi adecvată”, a mai spus Franks.



12