Constanţa, care s-a clădit pe urmele anticului Tomis, se poate mândri cu una dintre cele mai longevive manifestări ştiinţifice dedicată istoriei şi arheologiei: Sesiunea Internaţională „Pontica”. Săptămâna viitoare, în zilele de 10 şi 11 octombrie, cea de-a 45-a ediţie a evenimentului va transforma Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa în loc de întâlnire pentru elita celor care slujesc muza Clio. Deschiderea oficială a lucrărilor va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 10.30, în aula „Adrian Rădulescu”.
Personalităţi ale arheologiei şi istoriei din ţară şi străinătate vor susţine alocuţiuni: dr. Alexandru Suceveanu, „părintele” şantierului arheologic de la Histria, academicianul dr. Şerban Papacostea, dr. Doina Benea, dr. Alexandru Avram din Franţa şi Gocha R. Tsetskhladze din Australia. În aceeaşi zi, de la ora 13.00, va fi vernisată şi expoziţia „Arheologie preventivă în jud. Constanţa (2010 - 2012)”.
SECŢIUNI Sesiunea „Pontica”, la care participă invitaţi din ţară, dar şi din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Australia, se va desfăşura pe mai multe secţiuni: Pre şi Protoistorie, Greco-romană, Medievală, Modernă-contemporană şi Numismatică. De asemenea, pe 11 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc atelierul „Αrta romană provincială din Dacia şi Moesia Inferior”.
Lucrările susţinute la conferinţă vor fi reunite în anuarul MINAC, „Pontica”, publicaţie prestigioasă acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) la categoria B+, cea mai înaltă categorie pe care o poate avea o revistă de acest gen. Longeviva publicaţie, „oglinda” sesiunilor cu acelaşi nume, a fost premiată de Ministerul Culturii, în 2008, pentru apariţia neîntreruptă.