Stagiunea 2012-2013 a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” a debutat cu dreptul, iar constănţenii care au ales, sâmbătă seară, ca alternativă culturală la distracţiile de weekend, să se relaxeze în compania operei şi a artiştilor lirici de la malul mării, nu au avut ce regreta. Melomanii, atât obişnuiţi ai evenimentelor teatrului, cât şi turişti străini, în majoritate italieni, s-au bucurat de un spectacol emoţionant, reprezentat de capodopera donizettiană „Elixirul dragostei”.
După o binemeritată vacanţă, urmată de pregătiri intense, revenirea artiştilor teatrului în faţa publicului s-a făcut în forţă: întregul spectacol a stat sub semnul prospeţimii, sensibilităţii, energiei, putând fi notat la superlativ. Expresivitatea interpretării soliştilor - Doru Iftene (Nemorino), Mădălina Sandu (Adina), Marius Eftimie (Belcore), Cătălin Ţoropoc (Dulcamara), Mihaela Ionescu (Gianetta) - care au pus în valoare, prin calităţile vocale remarcabile, celebrele partituri ale marelui compozitor italian Gaetano Donizetti, au atras în repetate rânduri aplauzele spectatorilor.
PARTITURI CELEBRE, SOLIŞTI DE EXCEPŢIE Frumoasa poveste de dragoste dintre Nemorino şi Adina a fost reflectată cât se poate de sensibil şi sugestiv de tenorul Doru Iftene şi soprana Mădălina Sandu, cântăreţi cu voci puternice, rafinate, care au creionat personaje verosimile şi îndelung aplaudate de audienţă. Centrul de interes din partitura lui Nemorino rămâne celebra arie „Una furtiva lacrima”, din actul al II-lea, pe care personajul o cântă atunci când află că poţiunea pe care a cumpărat-o pentru a o cuceri pe Adina, dragostea vieţii lui, chiar... funcţionează.
O altă prezenţă notabilă, ca de altfel şi ceilalţi solişti din distribuţia fericit aleasă, a fost cea a baritonului Cătălin Ţoropoc, extrem de convingător în rolul Dulcamara şi apreciat de public pentru timbrul special al vocii, interpretarea deosebită, cât şi pentru calităţile actoriceşti.
Finalul spectacolului a adus pe scenă aproape întreaga echipă care a contribuit la succesul acestei producţii, soliştii, cât şi corul şi orchestra teatrului, condusă de maestrul Radu Ciorei, împărţindu-şi aplauzele călduroase şi entuziaste ale spectatorilor plăcut impresionaţi.
Versiunea constănţeană a operei atât de populară în întreaga lume, pe muzica lui Gaetano Donizetti şi având la bază un libret de Felice Romani, are regia artistică semnată de Ognian Draganov din Bulgaria, asistent de regie fiind Răsvana Cernat. Scenografia poartă semnătura lui Cătălin Ionescu Arbore.
Următorul eveniment la TNOB „Oleg Danovski” este programat în această miercuri, de la ora 19.00. Este vorba despre o „Seară camerală” cu partituri din creaţia lui Johann Sebastian Bach, solist fiind Ghiorghiţă Tănase.