„Elixirul dragostei” deschide stagiunea Teatrului „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această sâmbătă

„Elixirul dragostei” deschide stagiunea Teatrului „Oleg Danovski”

Cultură 05 Septembrie 2012 / 00:00 535 accesări

Toamna readuce, pretutindeni în lume, melomanii în sălile de spectacole, şi nici la Constanţa situaţia nu este diferită, pregătirile pentru deschiderea noii stagiuni a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” fiind în toi. Debutul sezonului teatral 2012-2013 se va face în această sâmbătă, de la ora 19.00, cu unul din spectacolele de succes din repertoriul instituţiei de la malul mării, opera „Elixirul dragostei”, pe muzica lui Gaetano Donizetti.

DISTRIBUŢIE Din distribuţia acestei producţii de excepţie, care marchează revenirea publicului constănţean în sala Teatrului „Oleg Danovski”, fac parte, în roluri solistice, artişti lirici apreciaţi ai scenei de la malul mării: Mădălina Sandu, Doru Iftene, Marius Eftimie, Cătălin Ţoropoc şi Mihaela Ionescu. La pupitrul orchestrei simfonice a teatrului se va afla maestrul Radu Ciorei.

În anul 2009, după o absenţă îndelungată din atenţia publicului meloman constănţean, celebra operă „Elixirul dragostei” a fost reluată de Teatrul Naţional „Oleg Danovski”.

OPERĂ ÎN DOUĂ ACTE Compusă de Gaetano Donizetti, pe un libret de Felice Romani, opera în două acte „Elixirul dragostei”, în care se regăseşte perla ariilor, „Una furtiva lacrima”, a avut premiera la data de 2 mai 1832, la „Teatro Cannobiana” din Milano. Considerat drept unul dintre cei mai prolifici compozitori de operă, Gaetano Donizetti a „abuzat” de talentul său extraordinar, grandioasa sa creaţie cuprinzând aproximativ 70 de de opere, 12 cvartete pentru coarde, dar şi cântece, muzică pentru pian, psalmi. Stilul său muzical se caracterizează prin melodiile strălucitoare şi elegante, destinate muzicienilor care dau dovadă de o mare virtuozitate. Printre lucrările sale cele mai apreciate se numără: „Maria Stuarda\" (1834), „Fiica regimentului\" (1840), „Linda de Chamonix\" (1842), „Don Pasquale\" (1843), „Lucia di Lammermoor\" (1835).

Prima lună a toamnei le oferă constănţenilor iubitori de operă, cât şi de muzică simfonică şi balet, o serie de spectacole care întrunesc cele mai înalte standarde de exigenţă. Următoarea reprezentaţie, după debutul de stagiune, este programată pe 12 septembrie, de la ora 19.00, la sediul teatrului şi este o „Seară camerală” cu partituri din creaţia lui Johann Sebastian Bach. În cadrul recitalului vor putea fi audiate Integrala suitelor pentru violoncel solo (II), Suita nr.3 în Do major BWV 1009, Suita nr.4 în Mi bemol major BWV 1010, solist fiind Ghiorghiţă Tănase.



12