Filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, premiat cu Palme d\'Or la Cannes, anul acesta, îşi face o intrare triumfală în cinematografele din Franţa, beneficiind din plin de criticile elogioase ale presei, fie ea de stînga, de dreapta sau chiar catolică. „Un asemenea film nu te poate lăsa indiferent. De altfel, ar fi îngrozitor ca el să te lase indiferent, deoarece el spune o poveste singulară, despre viaţă şi moarte, în contextul special al unei Românii încătuşate de o putere totalitară, care împinge un popor întreg spre înşelăciune, fraudă, minciună, spre ocolirea legilor şi a regulilor, atît a celor mai simple, cît şi a celor mai grave”, sunt frazele cu care debutează materialul „Viaţă şi moarte”, publicat de cotidianul catolic “La Croix“ în ajunul lansării filmului în cinematografele din Franţa. Cotidianul subliniază faptul că unii i-ar putea da filmului o interpretare ideologică, aşa cum a făcut-o asociaţia anti-avort Choisir la vie, însă asta ar însemna, potrivit La Croix, „să nu i se facă dreptate filmului”.
Deşi publicaţie catolică, La Croix încearcă să înţeleagă motivele pentru care Mungiu a ales să arate imagini puternice, uneori şocante. „4 luni… este un film dur, aspru, deranjant, care zdruncină inevitabil sensibilitatea spectatorului”, mai notează cotidianul, adăugînd că regizorul născut în 1968, la doi ani după interzicerea avortului în România, îndeamnă la reflecţie prin mărturia pe care o depune „despre o realitate dezumanizantă, provocată de nebunia unei dictaturi, care împingea fiecare individ să abuzeze de puterea sa şi să se răzbune pe cel mai slab decît el”. La Croix publică şi un interviu cu Cristian Mungiu, lucru pe care îl fac, de altfel, şi alte publicaţii franceze, precum Le Figaro, Journal du Dimanche sau site-ul de cinema AlloCine.fr.
Journal du Dimanche îşi prefaţează interviul intitulat „S-a născut un mare cineast – Cristian Mungiu”, cu fraza : „Fără ezitare: dacă există un film care merită văzut, este chiar acesta”. Le Monde, la fel ca restul ziarelor franceze, se opreşte la polemica declanşată în Franţa de scena cu fetusul din sala de baie, scriind: „Ne putem întreba de ce parte se situează Cristian Mungiu în controversa care înconjoară peste tot în lume subiectul său\", secvenţa putînd fi interpretată în mod diferit.
Presa franceză, atît cea cotidiană, cît şi revistele precum L’Express sau Elle au acordat note dintre cele mai mari, dacă nu chiar maxime, filmului. Pelicula va intra în cinematografele româneşti pe 14 septembrie. Pînă acum, publicul local l-a putut vedea la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cluj şi Sibiu), Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (Mamaia) şi la Festivalul Anonimul (Sfântu Gheorghe, Delta Dunării). De la premiera mondială de pe Croazetă, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Mungiu a circulat la o mulţime de festivaluri internaţionale, iar în curînd va fi prezentat la două festivaluri prestigioase de pe continentul nord-american: cel de Toronto (6-15 septembrie) şi cel de la New York (28 septembrie-14 octombrie). Totodată, filmul avîndu-i în distribuţie pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov va începe să ruleze în cinematografe din Franţa săptămîna viitoare. Filmul reprezintă propunerea României pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin.