Elveţia îşi pregăteşte armata pentru… efectele crizei din Zona Euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Previziuni de coşmar

Elveţia îşi pregăteşte armata pentru… efectele crizei din Zona Euro

Monden 16 Octombrie 2012 / 00:00 332 accesări

BANII VORBESC UE tocmai a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru construcţia unei structuri ce asigură pacea şi bunăstarea, dar criza loveşte şi mulţi îşi iau măsuri de precauţie cel puţin inedite. Ţară europeană renumită pentru neutralitate, Elveţia a reuşit să îşi uimească vecinii cu o serie de măsuri. Aparent, măsurile au fost decise în contextul protestelor anti-austeritate din Europa, care la Atena şi Madrid au condus de exemplu la tulburări sociale de amploare. Elveţia a lansat din septembrie exerciţiul militar „Stabilo Due” ca răspuns la actuala instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei. Bineînţeles, Elveţia nu este membră a UE.

Cotidianul elveţian „Der Sonntag” a titrat că exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia. Ministerul Apărării din Elveţia a declarat că nu exclude necesitatea de a desfăşura trupe în anii următori. Exerciţiul a implicat 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării. Ministrul Apărării din Elveţia, Ueli Maurer, a avertizat chiar asupra escaladării violenţelor în Europa. Acesta este părere că aflate sub presiune să facă economii, unele ţări europene nu şi-au modernizat armatele şi nu mai pot susţine costurile unor sisteme de luptă moderne. Situaţia s-ar putea agrava puternic, iar ţările care nu se pot apăra se pot confrunta cu posibilitatea şantajului. Ministrul s-a întrebat, potrivit articolului din „Schweizer Soldat”, cât timp mai poate fi criza calmată doar cu bani. Totodată, şeful armatei elveţiene Andre Blattmann urmează să propună în decembrie utilizarea a patru batalioane de poliţie militară. Astfel, circa 1.600 de soldaţi vor păzi puncte strategice din ţară, inclusiv aeroporturi, fabrici şi instituţiile internaţionale din Geneva.

PROBLEME ÎN PROPRIA OGRADĂ Nu numai ţările UE au probleme. Banca elveţiană UBS ar putea concedia 10.000 de angajaţi în cadrul unui program de reducere a cheltuielilor. Banca, cea mai mare din Elveţia, a adoptat un amplu program de restructurare şi urmează să prezinte rezultatele financiare din trimestrul al treilea la sfârşitul acestei luni, fiind posibil să se folosească de ocazie pentru a oferi informaţii legate de punerea în practică a reorganizării. UBS avea la sfârşitul primului semestru 63.520 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 22.500 în Elveţia. La începutul anului 2008, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, UBS avea 83.000 de angajaţi. Concedierile vor afecta şi serviciul IT al băncii, unde lucrează 8.200 de persoane, între care 3.200 în Elveţia.

De la declanşarea crizei financiare în Europa au avut loc proteste numeroase. Populaţia este nemulţumită de măsurile de austeritate adoptate din cauza crizei datoriilor suverane. În timp ce multe din statele UE au adoptat reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, acestea au fost mai dure în sudul Europei, unde se află şi cele mai îndatorate ţări membre ale UE.



12