Elveţia nu vrea ”turism sinucigaş”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elveţia nu vrea ”turism sinucigaş”

Monden 22 Septembrie 2009 / 00:00 524 accesări

Elveţia se împotriveşte ”turismului sinucigaş”, titrează publicaţia britanică ”The Independent”, vorbind de legea care ar permite eutanasierea în clinici de specialitate, totul pornind de la o declaraţie a ministrului de Justiţie elveţian, care arată că această lege trebuie înăsprită. În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să decidă dacă va permite sinuciderile asistate mai uşoare pentru cetăţenii ei, singura ţară care are o clinică medicală pregătită să primească astfel de cazuri se gîndeşte cum să facă procesul de legiferare mai dificil. Ajutarea celor care au o boală gravă în fază terminală să comită sinuciderea asistată este considerată o crimă în Marea Britanie şi aşa va rămîne, a declarat directorul Procuraturii Publice, Keir Starmer. Acesta a anunţat că mîine vor fi publicate noile orientări şi care vor cuprinde o listă cu factorii care cel mai probabil vor duce la o acuzaţie şi o listă a factorilor care nu vor duce la acuzaţii, explicînd astfel cum ar putea fi ocolită legea, fără a exista consecinţe.

Clinica elveţiană Dignitas este singura clinică din lume care ajută străinii să îşi pună capăt zilelor. Aproximativ 115 persoane din Marea Britanie au murit la clinica Dignitas, dar niciunul dintre cei care i-au asitat pe cei 115 nu a fost pus sub acuzare. Susţinerea pentru britanicii care au ales să meargă la această clinică a crescut în Marea Britanie, însă în Elveţia creşte ruşinea faţă de fenomenul ce tinde să devină ”turism sinucigaş”, notează cei de la ”The Independent” Ministrul justiţiei din Elveţia, Eveline Widmer Schlumpf, este cunoscut pentru convingerile sale cu privire la faptul că trebuie înăsprită legea referitoare la sinuciderile asitate. Cel puţin alţi doi membrii ai cabinetului elveţian cred că legea ar trebui interzisă cu totul. Două documente oficiale ale Guvernului au fost trimise Parlamentului, unul sugerînd restricţii prezentei legi a sinuciderilor asitate, iar alta propunînd interzicerea organizaţiilor care practică sinuciderile asistate.

A ajuta pe cineva să moară este legal în Elveţia, arată cei de la ”The Independent”, atîta vreme cît pacientul, în mod repetat, şi-a exprimat dorinţa pentru acest lucru şi atîta vreme cît este apt să facă actul final de unul singur. Totuşi, mulţi elveţieni au dubii în legătură cu activităţile de la clinica Dignitas, ai cărei clienţi străini sînt în principal din Germania şi Marea Britanie. Dignitas nu are un sediul propriu-zis al clinicii, în schimb operează în apartamente închiriate. În 2007, Dignitas a trebuit să părăsească apartamentul închiriat pe care îl avea în oraşul Zurich pentru pacienţii săi, după ce proprietarii s-au plîns că în clădire intră şi ies sicrie. După aceasta, organizaţia a aranjat sinuciderile în camere de hotel. Tot în 2007 s-a dezvăluit faptul că doi cetăţeni germani au comis sinuciderile cu ajutorul Dignitas, în maşinile parcate în preajma unui popas din Zurich. Numeroşi doctori elveţieni au îndoieli serioase cu privire la genul de pacienţi pe care Dignitas îi acceptă. Organizaţia elveţiană Exit acceptă numai pacienţi cu o stare a bolii în fază terminală şi numai pacienţi elveţieni sau rezidenţi permanenţi, pe cînd clinica Dignitas acceptă pacienţi de toate naţionalităţile, chiar şi pe cei cu boli cronice care nu sînt în fază terminală şi, cel mai controversat aspect, pe cei cu probleme mintale. Publicaţia notează că Dignitas tratează cu superficialitate dorinţa de sinucidere a pacienţilor ei, arătînd că cei care vin să se sinucidă asistat iau decizia, văd un doctor şi comit actul în aceeaşi zi.



12