Elveţia, prima în topul fericirii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elveţia, prima în topul fericirii

Externe 25 Aprilie 2015 / 00:00 484 accesări

A fost dat publicității Raportul Mondial al Fericirii pe 2015 (World Happiness Report 2015) și, potrivit clasamentului întocmit de experți independenți sprijiniți de ONU, România ocupă locul 86 în topul celor mai fericite ţări din lume, în timp ce Elveţia este pe primul loc. Potrivit acestui raport, cele mai fericite zece ţări din lume sunt Elveţia, Islanda, Danemarca, Norvegia, Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă şi Australia. Exceptând Siria şi Afganistanul, afectate de conflicte armate, cele mai nefericite zece ţări din lume se află toate în Africa subsahariană şi sahariană. Astfel, cele mai nefericite zece state din lume din cele 158 incluse în raport sunt Togo, Burundi, Siria, Benin, Rwanda, Afganistan, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea şi Ciad. Raportul pare să indice faptul că ţările aflate la latitudini mari sunt mai fericite, dar aparenta regulă este încălcată de Israel şi Costa Rica, clasate pe locurile 11, respectiv 12.

SUA se află pe locul 15 în acest raport, care a fost întocmit, în principal, pe baza datelor din sondajul mondial Gallup (Gallup World Poll). SUA se află în urma Mexicului, care ocupă locul 14. Brazilia se află pe locul 16, Marea Britanie pe 21, Japonia pe 46, Rusia pe locul 64 şi Iran pe locul 110. R. Moldova ocupă poziţia a 52-a în acest top.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori, situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populaţiei. Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluţie prin care ţările membre ale organizaţiei erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor lor, ca ghid de îmbunătăţire a politicilor publice ale acestor state. Studiul dat publicităţii joi este la a treia ediţie, primele două fiind publicate în 2012 şi 2013. Raportul nu a fost niciodată planificat să fie unul anual, de aici lipsa unui astfel de studiu în 2014.

Potrivit studiului, femeile tind să fie mai fericite decât bărbaţii în America de Nord, Australia, Noua Zeelandă, Asia de Sud şi Asia de Est. Pe de altă parte, bărbaţii sunt mai fericiţi în Europa de Est, în statele din fosta Uniune Sovietică şi regiunea Africii subsahariene. În cazul ambelor sexe, nivelul de fericire scade de la vârsta adolescenţei până la 40 sau 50 de ani şi apoi se stabilizează. Nicaragua şi Zimbabwe au înregistrat cea mai mare creştere a nivelului de fericire din 2012 până în 2014, în timp ce Grecia a cunoscut cea mai mare scădere din acest punct de vedere, urmată de Egipt, Italia şi Arabia Saudită. World Happiness Report 2015 poate fi consultat la adresa: http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2015/04/WHR15.pdf.

Taguri articol


12