Elveţienii au votat pentru menţinerea armelor de serviciu acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elveţienii au votat pentru menţinerea armelor de serviciu acasă

Externe 14 Februarie 2011 / 00:00 275 accesări

Majoritatea cantoanelor au respins, ieri, printr-un referendum, iniţiativa stângii şi a organizaţiilor pacifiste şi feministe, care voiau să interzică bărbaţilor să îşi păstreze arma acasă în afara perioadelor serviciului militar. Pentru ca iniţiativa să treacă, trebuia să fie acceptată de majoritatea populaţiei şi cea a cantoanelor. Însă, la mai puţin de două ore de la închiderea secţiilor de votare, iniţiativa „Pentru protecţie faţă de violenţa armelor” a eşuat în majoritatea cantoanelor, 14 din cele 26 de cantoane respingând proiectul, care voia să pună capăt unei tradiţii ce exista din anul 1874.

Iniţiativa, prezentată de Partidul Socialist elveţian şi Gruparea pentru o Elveţie fără arme, cerea ca toate armele de serviciu să fie, de-acum înainte, depuse la arsenal, dar şi crearea unui registru federal central al armelor de foc. Se voia, de asemenea, să interzică bărbaţilor pensionaţi din armată să îşi poată păstra acasă puşca sau arma de serviciu. Potrivit Ministerului Apărării, aproximativ două milioane de arme de foc s-ar afla în circulaţie, în Confederaţia helvetă, reprezentând o proporţie de o armă la trei locuitori, iar aproximativ 240.000 de arme nu sunt înregistrate.

Lansată în 2007, iniţiativa a urmat unei serii de evenimente, în care persoane au fost ucise cu o armă de serviciu, şi viza în special să prevină violenţa conjugală şi sinuciderile. Potrivit lui Anne-Marie Trabichet, din cadrul organizaţiei Stop Sinuciderii, unul dintre grupurile care a lansat iniţiativa, rata sinuciderilor cu arme de foc, în Elveţia, este de trei ori mai mare decât în restul Europei. Votul a dat naştere unor dezbateri aprinse în Elveţia. În opinia opozanţilor iniţiativei, aceasta atacă în mod direct o tradiţie care există din anul 1874. Păstrarea armei de serviciu în dulapul de acasă face parte, într-un anumit fel, din doctrina de apărare a Elveţiei, ţară care are aproximativ 200.000 de soldaţi, care se bazează pe capacitatea de a mobiliza mii de rezervişti înarmaţi. În plus, legea armelor autorizează orice elveţian, în vârstă de cel puţin 18 ani, să posede arme, în anumite condiţii.



12