Ştim, această ştire pare desprinsă din povestirile science-fiction dacă este să o comparăm cu situaţia din România şi cu sistemul penibil de pensii de la noi din ţară. Guvernul nostru nu este în stare să ne asigure sustenabilitate nici măcar până la anul, iar Guvernul elveţian, luând în considerare creșterea longevității persoanelor ieșite la pensie și interesul scăzut pentru contribuții, s-a gândit să-şi întrebe electoratul dacă doreşte să înceapă să plătească mai mult în sistemul de pensii acum pentru ca viitorul să îi fie asigurat pe măsură ce societatea îmbătrânește, relatează DPA. Astfel, Guvernul a elaborat un controversat plan de reformă a sistemului de pensii - primul în 20 de ani - având în vederea creșterea longevității persoanelor ieșite la pensie și interesul scăzut pentru contribuții, ceea ce prejudiciază fondurile de pensii. În plus, generațiile din perioada baby boom 1950 - 1960 urmează să se pensioneze în curând, făcând și mai grea povara asupra sistemului de pensii. Pentru a finanța pensiile în viitor, cota de contribuție ar urma să crească de la 8 la 8,3%. Plățile de protecție socială deduse din salarii vor crește de la 10,25% la 10,55%, o povară ce trebuie împărțită în mod egal între lucrători și angajatori. De asemenea, vârsta de pensionare pentru femei ar urma să crească de la 64 la 65 de ani, pentru a ajunge în linie cu vârsta de pensionare a bărbaților.
Forța politică cea mai importantă din Elveția, Partidul Popular (dreapta populistă), s-a pronunțat împotriva acestui proiect, argumentând că este nedrept pentru femei și că mai ales lucrătorii cu venituri mici vor fi afectați de creșterea taxelor și a contribuțiilor.
Partidele centriste, inclusiv social-democrații și creștin-democrații, sprijină această reformă. Rezultatului referendumului se anunță unul strâns, întrucât - după cum arată sondajele - elvețienii sunt împărțiți aproape în mod egal pe această temă.