Elveţienii NU vor cel mai mare salariu minim din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Electorat prudent

Elveţienii NU vor cel mai mare salariu minim din lume

Monden 19 Mai 2014 / 00:00 658 accesări

PREA BUN CA SĂ FIE ADEVĂRAT Cetăţenii cu drept de vot din Ţara Cantoanelor au fost chemaţi, ieri, să voteze în cadrul unui referendum care ar fi putut stabili cel mai mare salariu minim din lume. Dacă propunerea ar fi fost aprobată, angajatorii ar fi fost obligaţi să plătească un salariu minim de circa 3.000 de euro. Propunerea a fost însă respinsă de alegători, conştienţi că o astfel de măsură va împovăra economia şi va creşte şomajul. Doar 23% dintre elveţieni s-au pronunţat în favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elveţieni pe oră, circa 18 euro, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizează că marja de eroare este de 3%.

Întreprinzătorii mici şi mijlocii s-au opus acestei iniţiative, despre care au spus că va distruge economia Elveţiei. De cealaltă parte, susţinătorii referendumului afirmau că propunerea este echitabilă mai ales pentru angajaţii din servicii, care nu pot ţine pasul cu preţurile ridicate din marile oraşe, precum Zürich şi Geneva. Un salariu minim de 3.024 de euro lunar, pentru 42 de ore de muncă pe săptămână, pare visul oricărui angajat. Însă opinia care s-a impus prin referendum în Elveţia a fost că introducerea unui nivel atât de mare pentru salariul minim i-ar fi afectat pe micii întreprinzători şi ar fi dus şi la dispariţia unor locuri de muncă pentru debutanţi sau muncitori necalificaţi, pentru că nimeni nu poate plăti un astfel de salariu lunar pentru un angajat fără specializare. În Elveţia, şomajul este un fenomen aproape inexistent, rata fiind de 3,2% în luna aprilie.

ŞI ALTELE PE ORDINEA DE ZI În cadrul aceluiaşi scrutin, elveţienii ar urma să accepte o iniţiativă care cere ca toate persoanele condamnate pentru abuz sexual asupra unui copil sau a unei persoane dependente să fie private de dreptul de a exercita o activitate profesională sau benevolă în contact cu minorii sau persoanele dependente. Nu în ultimul rând, elveţienii au fost consultaţi şi cu privire la o propunere a Executivului de la Berna de a cumpăra 22 de avioane de luptă de la Suedia. În acest caz, nu s-a anunţat încă rezultatul votului. Nu în ultimul rând, elveţienii au fost consultaţi şi cu privire la o propunere a Executivului de la Berna de a cumpăra 22 de avioane de luptă Gripen din Suedia. Alegătorii au respins şi acest proiect promovat intens de ministrul elveţian al Apărării, Ueli Maurer, care a avertizat că „nu există un plan B”. Tranzacţia în valoare de 3,126 miliarde de franci elveţieni, circa 2,56 miliarde de euro, a fost respinsă de 53,4% din electorat.

În Ţara Cantoanelor, pentru ca o iniţiativă să fie transpusă în lege, trebuie să obţină aprobarea majorităţii populaţiei, dar şi a autorităţilor locale, fiind un exemplu de democraţie populară.



12