Embargoul impus de Rusia sufocă piaţa cărnii de porc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Embargoul impus de Rusia sufocă piaţa cărnii de porc

Social 08 Octombrie 2014 / 00:00 1139 accesări

Prețul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scăzut cu 25% în ultima perioadă, comparativ cu același interval din 2013, până la 5,4 - 5,5 lei/kg, în același timp înregistrându-se o scădere semnificativă a cererii pentru carnea de porc românească, apreciază Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) și Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS). Deși se importă carne de porc la prețuri foarte scăzute, iar prețul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu s-a constatat nicio scădere a prețului la consumator, afirmă cele două asociații. Acestea semnalează Guvernului și Ministerului Agriculturii situația critică a fermelor de creștere a porcinelor din România apărută odată cu instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, când s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești, solicitând lansarea unor măsuri de protecție și susținerea producției naționale de carne de porc. „Începând din luna iulie 2014, prețul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 - 5,5 lei/kg viu în ultima săptămână, față de 7,0 - 7,2 lei/kg viu în anul 2013. În același timp, se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești. Din evidențele UE rezultă că, în primele șase luni, au fost exportate către Rusia numai 54.000 tone carne de porc față de 350.000 tone anul trecut. Cele mai afectate țări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia și Ungaria. Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantități vor crește”, precizează, într-un comunicat, APCPR și AFISS.

Potrivit sursei citate, fermierii din România sunt concurați puternic de cantități mari de carne de porc disponibile în țările UE la prețuri foarte scăzute. Deși se importă carne de porc la prețuri foarte scăzute și prețul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată și o scădere a prețului la consumator. „Din analiza pieței cărnii de porc reiese că, în fiecare an, prețul porcilor scade în trimestrul IV și, în continuare, în trimestrul I al anului următor. Previziunile fermierilor din România arată însă o prăbușire a pieței românești, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE, iar în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. În primele șase luni, UE a avut un disponibil de 133.400 tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producție de 109.000 tone realizată în aceeași perioadă în abatoarele românești. Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului și a rezervelor financiare, costul mare al finanțării, solicităm MADR să analizeze urgent situația sectorului de creșterea porcilor și să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 - aprilie 2015”, subliniază reprezentații sectorului cărnii de porc.

Aceștia consideră că schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investiții din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja circa 5.000 locuri de muncă existente în sector, precum și cele circa 20.000 de locuri de muncă dependente din industria orizontală. „Sunt fermieri tineri care au fost încurajați să înceapă afaceri în zootehnie și acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja și bugetul național de influențele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creșterea numărului de șomeri și dezechilibrul balanței comerciale. Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie, pierderea medie înregistrată era de 42,00 lei/cap de porc, echivalent a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimată pe șase luni pentru producția de circa 2,2 milioane de porci”, au mai arătat reprezentanții sectorului.



12