Eminescu, celebrat în „urbea marină”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eminescu, celebrat în „urbea marină”

Cultură 15 Ianuarie 2011 / 00:00 768 accesări

Cu siguranţă, în acest weekend, cel mai rostit nume de către oamenii de cultură, cadre didactice de limba şi literatura română sau directori de instituţii, dar şi de copii şi tineri, este cel al poetului naţional Mihai Eminescu. Şcolile constănţene s-au întrecut în a-l celebra cu emoţie, prin poezie şi cântec, pe „Luceafărul poeziei româneşti”, de la a cărui naştere se împlinesc, în această sâmbătă, 161 de ani.

Elevii Liceului Teoretic „Decebal”, coordonaţi de dr. Marian Vicol, au participat la o oră de cultură şi civilizaţie românească, în spaţiul încărcat de sacralitate al Muzeului de Artă. Evenimentul a avut loc în sala „Nicolae Grigorescu”, care, după cum le-a spus directorul instituţiei gazdă, Doina Păuleanu, a fost ctitorul artei naţionale, aşa cum Eminescu a fost ctitor al limbii şi literaturii române. În cadrul manifestării intitulată „Eminescu şi urbea marină”, criticul şi istoricul de artă Doina Păuleanu le-a vorbit adolescenţilor despre prezenţa poetului la Constanţa, în anul 1882, când a venit să facă o cură helio-marină şi a stat în mansarda hotelului „D’Angleterre”.

La rândul său, muzeograful Geta Deleanu a vorbit despre Eminescu, ca jurnalist prolific, cu un ascuţit simţ polemic, dar şi despre intelectualul care a definit termenii de cultură şi civilizaţie ca termeni complementari. Elevii-invitaţi au recitat poezii, iar elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dionisie Exiguul”, pregătiţi de prof. Carmen Ciornea, au susţinut un emoţionant moment muzical-literar.

„Teologii” au prezentat un spectacol mai amplu, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru colegii lor, pentru părinţi şi profesori, în Sala Magna a Palatului Arhiepiscopal. Spectacolul a pus în valoare şi calitatea de prozator a lui Eminescu, fiind prezentat distinsului public un moment teatral special: dramatizarea nuvelei fantastice „Sărmanul Dionis”. „Nu puteam să lăsăm ziua de 15 ianuarie nemarcată printr-un program artistic care să amintească de trecerea lui Eminescu pe acest meleag românesc de care suntem atât de mândri”, a spus prof. Carmen Ciornea.

Şi colecţionarul Mihai Bogdan, care conduce destinele societăţii „Ovidiu Numis”, a deschis, ca în fiecare an, de ziua „poetului nepereche”, o expoziţie cu monede şi alte piese de colecţie, dar şi cu cărţi despre viaţa lui Eminescu.

Manifestările continuă, şi în această sâmbătă, cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului din Constanţa, cu spectacole şi cu mese rotunde menite să reflecte universalitatea creaţiei eminesciene.



12