Două mari personalităţi culturale, care, prin creaţia lor, au marcat profund literatura română, sunt omagiate în această lună, în întreaga ţară şi în lume: Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) şi contemporanul său, cu doi ani mai tânăr şi mult mai longeviv, I.L. Caragiale (1 februarie 1852 - 9 iunie 1912).
Prin talentul lor literar şi artistic, doi oameni de cultură dobrogeni, profesorul Abdulea Petcu, din Medgidia, şi graficianul Leonte Năstase, aduc şi ei un omagiu celor doi corifei ai literaturii române, ale căror opere nu-şi pierd actualitatea nici acum, în veacul al XXI-lea.
LEONTE NĂSTASE, OMAGIU GRAFIC ADUS „LUCEAFĂRULUI“ Astfel, la 125 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet naţional, un portret-şarjă al lui Mihai Eminescu, realizat de graficianul şi caricaturistul constănţean Leonte Năstase, se află în albumul de colecţie „Luceafărul” din ciclul „Mihai Eminescu în viziunea graficienilor lumii”, editat de graficianul ploieştean Nicolae Ioniţa şi publicat la editura clujeană Eikon. Volumul cuprinde ilustraţii ale poemului „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, realizate de peste 160 de graficieni din 89 de ţări. Albumul a fost deja lansat, miercuri, în sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi” a Palatului Parlamentului din Capitală, în cadrul vernisajului unei expoziţii deschise sub egida Camerei Deputaţilor, cu ocazia comemorării a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Volumul va fi prezentat şi în cadrul altor evenimente culturale de cinstire a poetului naţional, care se vor organiza la Iaşi, Botoşani, Cluj şi în alte oraşe cu vocaţie culturală.
„ŢARA LUI CARAGIALE” Acestui „omagiu grafic” i se adaugă cele 102 de epigrame scrise de profesorul Abdulea Petcu, din Medgidia, şi dedicate autorului „Scrisorii pierdute”, I.L. Caragiale, la 102 ani de la trecerea în eternitate. Expoziţia în versuri „Ţara lui Caragiale” poate fi admirată în mai multe oraşe din ţară: la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Biblioteca Municipală „Ioan N. Roman” Medgidia, librăria Diverta din Maritimo Shopping Center, dar şi la Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti.