Emoţie, culoare şi sacralitate la Tabăra de Pictură „Pontul Euxin”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vernisaj

Emoţie, culoare şi sacralitate la Tabăra de Pictură „Pontul Euxin”

Cultură 06 Septembrie 2014 / 00:00 812 accesări

Nouă zile, dintre care două petrecute între excursii de documentare și restul în „atelierele” de creație sau la dezbateri despre artă, s-au scurs ca prin vis, iar cea de-a zecea zi a Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, cu tema „Creștinismul în Dobrogea”, a fost dedicată expoziției finale. Rodul activității creatoare a celor aproape 20 de pictori prezenți la tabără a fost prezentat în premieră, vineri seară, pe simezele Muzeului de Artă, la etajul al II-lea şi în sala „Alexandru Ciucurencu”.

Expoziția de inspiraţie creştină a fost dedicată memoriei a trei mari oameni de cultură: sculptorul Vasile Gorduz, pictorul dobrogean Ion Nicodim și criticul de artă Dan Hăulică. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a apreciat efortul creator al artiştilor, binecuvântându-i. Au mai luat cuvântul în cadrul vernisajului conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, jurnalistul cultural Mihai Hurezeanu, criticul de artă Mircea Oliv şi preşedintele Asociaţiei „Pontul Euxin”, Florin Cârstocea. Toţi participanţii la eveniment au primit diplome de participare şi diplome de onoare.

La vernisaj a fost prezent şi „regele naiului”, maestrul Gheorghe Zamfir, invitatul special al sculptoriţei Silvia Radu, soţia regretatului sculptor Vasile Gorduz.

CONFERINŢĂ Expoziția, care marchează sfârșitul celei de-a doua ediții a Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, a fost prefațată, joi seară, de conferința „Experiența estetică și experiența religioasă. Intuiție, epifanie, plasticitate. Pictorul și gustul Învierii”, organizată în foișorul Scoica Land Mamaia. Conferința a fost dedicată regretatului critic de artă Dan Hăulică, cel care pe 17 august a trecut la cele veșnice.

„E foarte important să ne umplem sufletele de inspirație într-un spațiu atât de încărcat de istorie cum este spațiul dobrogean”, a spus joi, în deschiderea manifestării, coordonatorul artistic al Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu, de la Universitatea „Ovidius”. Expert al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național Cultural în domeniul conservare-investigații fizico-chimice aplicate patrimoniului cultural, dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu a vorbit despre bisericuţele de cretă de la Basarabi (Murfatlar), tezaur sacru al umanităţii, şi despre necesitatea de a le salva de la degradare.

În prima parte a conferinței au vorbit directorul științific al Școlii Brâncovenești din Constanța, Ioan Vlăducă, dar şi jurnalistul cultural cu experiență internațională în managementul artistic şi cultural din Cluj-Napoca, Mihai Hurezeanu.

Tânărul pictor timișorean Sorin Scurtulescu a deschis partea a doua a manifestării, cu un scurtmetraj realizat la Roma. Conf. univ. dr. Dacian Andoni, de la Universitatea de Vest din Timișoara, a prezentat frânturi de interviuri din anii 2004-2005, care au reflectat viziunea unor pictori prezenţi la tabără despre artă şi sacralitate.

„DAN HĂULICĂ, UN DAR CERESC PENTRU ROMÂNIA” Apoi, artista Silvia Radu a susţinut o emoţionantă comunicare despre „Dan Hăulică, un dar ceresc pentru România”, un „cavaler al libertății spirituale” în atmosfera de „închistare imbecilizată a epocii comuniste”. În încheierea conferinţei, criticul de artă Mircea Oliv a prezentat „Elemente pentru o biografie intelectuală”. „Dan Hăulică a fost o școală. Într-un fel, el ne-a fost profesor (...), un profesor neconvenţional, care transmitea stări de spirit”, a spus criticul Mircea Oliv. De asemenea, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu a vorbit despre darul lui Dan Hăulică de a aduna în jurul său artiștii. Expoziţia va rămâne deschisă, la Muzeul de Artă, până pe 26 septembrie.

Ediţia a II-a a Taberei de Pictură „Pontul Euxin”, cu tema „Creștinismul în Dobrogea”, a început pe 27 august, la campingul GPM Holiday din staţiunea Mamaia, acolo unde artiştii şi-au instalat atelierele de creaţie. În program au fost incluse şi două excursii de documentare, în nordul şi sudul Dobrogei.



12