Emoții, evocări de la Metropolitan Opera și farmec, la Teatrul „Oleg Danovski”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În seara a doua, la Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului

Emoții, evocări de la Metropolitan Opera și farmec, la Teatrul „Oleg Danovski”

Cultură 28 Octombrie 2015 / 16:05 1240 accesări

După un debut special, care, pe 25 octombrie, a transpus publicul meloman într-o... noapte venețiană, pe acorduri straussiene, ediția a 41-a a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului continuă joi, de la ora 18.30, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, sub imperiul emoțiilor și al bucuriilor.

CONDAMNAT LA MOARTE, APOI PREMIAT Prima parte a serii are în prim-plan un nume prea puțin cunoscut în România, dar celebru peste hotare. Este vorba despre tenorul Vasile Moldoveanu, născut pe 6 octombrie 1935 la Constanța, care a descoperit pasiunea pentru muzică chiar aici, pe scena Liricului constănțean. Statul român l-a condamnat la moarte, deoarece în 1972 a plecat să cânte în Germania și nu s-a mai întors. Comuniștii au pornit o anchetă și i-au acordat pedeapsa capitală, prin interpretarea abuzivă a unui paragraf din Codul Penal din 1968, care asocia învinuirea de „refuz al întoarcerii în țară” în timpul unei „misiuni de reprezentare a statului” cu acuzația de „trădare de țară”. În urma modificării Codului Penal, procesul a fost rejudecat în lipsă: tenorul a fost condamnat la cinci ani de închisoare și i s-a confiscat averea.

În 2013, tenorul cunoscut mai mult peste hotare decât în țara sa natală a fost decorat de președintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Comandor. Distincţia i-a fost conferită „în semn de înaltă apreciere pentru talentul şi dăruirea de excepţie prin care s-a impus, timp de mai multe decenii, pe marile scene ale lumii, afirmând valoarea şcolii româneşti de canto şi imaginea ţării noastre pe plan internaţional”. În iunie 2014, a fost distins cu un Premiu Special la cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale de la Iași.

Marți s-a reîntors în orașul natal, după aproape 60 de ani de absență. A vizitat școlile în care a învățat - Școala nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” - și a fost bine primit de autoritățile locale și județene. După acest periplu emoționant a sosit și momentul mult-așteptat. Astfel, în această joi, de la ora 18.30, artistul care a cântat la prestigioasa Metropolitan Opera din New York mai mult decât orice alt tenor (105 spectacole) va urca, din nou, pe scena tomitană. La cei 80 de ani ai săi, el nu va cânta, dar va evoca momente emoționante.

„FERMECĂTOAREA OPERETĂ” După întâlnire și o scurtă pauză, publicul va petrece o seară specială în compania „Fermecătoarei operete”. Sopranele Doina Scripcaru, Patricia Seymour și Mediana Vlad, acompaniate de pianista Gonul Aptula, vor cânta arii celebre din creația compozitorilor Johann Strauss, Emmerich Kalman, Franz Lehar, Robert Stolz, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, Paul Abraham şi George Grigoriu.

BILETE Cei care doresc să vină la această dublă întâlnire cu muzica pot să-și achiziționeze tichete la prețuri de 30, 40 și 50 de lei, în funcție de locul din sala de spectacole. Elevii și studenții, în grup organizat, și pensionarii vor plăti 20 de lei pe un tichet. Acestea pot fi achiziționate de la casa de bilete din incinta Teatrului „Oleg Danovski”, de luni până vineri, între orele 11.00 și 17.00, și în seara spectacolelor, începând cu ora 17.30. În vânzare se află și abonamente la prețuri speciale, cuprinse între 190 de lei - 13 spectacole și 140 de lei - 7 spectacole.

PATRU VIEȚI ÎNCHINATE MUZICII Doina Scripcaru a urmat cursurile Școlii de Muzică din Ploiești, Liceului de Muzică „George Enescu” din București, clasa prof. Maria Romașcanu, și Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la clasa prof. Emilia Petrescu. A studiat cu prof. Magda Ianculescu arta liedului, repertoriul vocal-simfonic, opera și opereta. În anul 1986, a plecat cu o bursă de studii în Italia, fiind imediat remarcată în concerte, pe scene din Torino, Milano, Udine și Padova. Apoi cântă la Opera Română, iar din 1997 devine primadonă, dar la Teatrul de Operetă din București. Premiată în țară și peste hotare, Doina Scripcaru a fost distinsă, în 2004, cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Ofițer.

Născută la New York, într-o familie de diplomați, Patricia Seymour și-a făcut studiile muzicale în România, la Liceul de Muzică „George Enescu”, secția pian, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ca pianistă a susținut numeroase recitaluri și concerte, consolidându-și activitatea prin studii de canto, care i-au adus nenumărate roluri prim-solistice în opere și operete din repertoriul universal.

SopranaMediana Vladeste licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a absolvit și cursurile de master. În noiembrie 2010, a obţinut titlul academic de doctor în muzică, tema sa de cercetare fiind „Portretul emoțional al sopranei de coloratură dramatică în bel canto-ul italian“.

Absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu” din București, Gonul Aptula a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică București, secția pian. În prezent este lector universitar al Facultății de Muzică „Spiru Haret” din București și colaborator permanent ca maestru corepetitor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.

Citește și:

„Am emoții ca la „Don Carlos”, la Met”

O sală cu numele tenorului Vasile Moldoveanu s-a inaugurat la Constanța

Tenorul Vasile Moldoveanu, așteptat la Primăria și Prefectura Constanța

Începe regalul muzicii și al dansului, la Teatrul „Oleg Danovski”

Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă

Ediția 41 a miracolului cultural, debut într-„O noapte la Veneția”

De 41 de ani, Constanța este pe harta internațională a operei şi baletului



12