Emoţii mici la prima probă de Bac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În aşteptarea examenelor scrise

Emoţii mici la prima probă de Bac

Eveniment 11 Iunie 2013 / 00:00 756 accesări

În ciuda rezultatelor dezastruoase din ultimii ani care au „pătat” iremediabil învăţământul românesc, debutul probelor orale ale Bac-ului nu pare să-i neliniştească prea mult pe elevii constănţeni din anii terminali. Din contră, unii absolvenţi au ieşit după prima probă a examenului de maturitate destul de relaxaţi şi au spus că proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu le-a dat prea multe bătăi de cap. De ajutor le-au fost şi uniformele şcolare. La băieţi, dar şi la fete, cămaşa albă asortată cu pantalon închis şi cravata obligatorie, pentru a face impresie bună profesorului evaluator. Fetele au optat şi pentru un machiaj de zi, dar şi accesoriile obligatorii: telefonul şi geanta. „Am avut un text la prima vedere din „Jurnal Intim” de Marin Preda. A trebuit să-l citesc şi să răspund unor cerinţe. Să spun cine e receptorul... A fost destul de uşor”, a spus Alina Davidoaie, elevă a Colegiului Comercial „Carol I”. Smaranda Constantinescu (elevă a Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Constanţa), fiica preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, care se află în „focul” examenului maturităţii, a păşit cu dreptul la prima probă. Pe pagina de facebook, preşedintele CJC a postat, cu mândrie, rezultatul obţinut de fiica sa. A reuşit, fără probleme, să obţină cel mai înalt calificativ - „experimentat”, la prima probă a bac-ului. Alţi elevi, în schimb, au recunoscut cu nonşalanţă, mai în glumă mai în serios, că primul gând, atunci când au văzut subiectul extras, a fost să se întrebe ce trebuie să facă cu el?! Un exemplu este Mihai Aghiorghiesei, elev în clasa a XII - a tot la Colegiul Comercial „Carol I”. Dar după ce a citit textul şi a văzut cerinţele şi-a dat seama că rezolvarea nu este atât de dificilă. Admite că probele orale nu îl sperie prea mult deoarece, pentru al doilea an la rând, elevii primesc calificative şi nu note, ele neavând nicio influenţă asupra mediei finale a BAC-ului. Nu acelaşi lucru poate să spună despre probele scrise. „Sunt puţin panicat de probele scrise. Pe de o parte pentru că nu prea am învăţat, pe de altă parte, din cauza rezultatelor dezastruoase din anii trecuţi. Dar, dacă nu iau examenul dau şi la anul şi peste doi ani, până îl iau”, a recunoscut, fără menajamente, Mihai.

NOUTATEA BAC-ULUI DIN ACEST AN O REPREZINTĂ ADAPTAREA SUBIECTELOR LA NUMĂRUL DE ORE ŞI A PROGRAMEI PARCURSE DE FIECARE ELEV. ASTFEL, UN ELEV CARE STUDIAZĂ MAI MULTE ORE DE MATEMATICĂ NU VA AVEA ACELEAŞI SUBIECTE CA UN ALT ELEV, DE LA UN LICEU CU PROFIL UMAN.

PESTE 1.300 DE ELEVI CORIGENŢI SAU NEPREGĂTIŢI La nivelul judeţului Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a format 51 de centre de examen, cele mai multe în municipiu şi câteva în unităţile mai mari din judeţ. În total, 7.718 elevi s-au înscris la Bac, din care 6.064 sunt din seria curentă iar 1.654 sunt din seriile anterioare. Deşi sunt puţin peste 6.000 de elevi înscrişi, numărul absolvenţilor de liceu la finalul lui 2013 este de 7.345 de elevi. Astfel că aproape 1.300 de elevi nu s-au înscris la examenul maturităţii. „Probabil că aveau corigenţe, probabil s-au simţit nepregătiţi sau din alte motive au considerat că nu se pot înscrie la examenul de bacalaureat”, crede inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu. Examenul maturităţii a mobilizat întreaga echipă a ISJ şi în fiecare centru de examen a fost trimis un inspector şcolar care să supervizeze derularea probei. Inspectorii au transmis şi mesajul inspectorului general care vrea ca examenul să se deruleze într-un mod transparent. „Intenţionăm ca rezultatul Bac-ului să reflecte în mod real cunoştinţele acumulate de elevi pe parcursul liceului. Nu am toleranţă faţă de elevii care cred că dacă se prezintă la examen pot să se inspire de la colegi sau din altă sursă şi nici asupra profesorilor care consideră că dacă îi ajută pe unii elevi le creează un beneficiu pentru viitor. Dacă elevii au învăţat, să obţină notă mare, dacă nu, să pună mâna pe carte să mai înveţe”, a declarat Popescu.

TREI NIVELURI DE COMPETENŢĂ La prima probă, ce se desfăşoară până în 12 iunie, 6.132 de candidaţi înscrişi trebuie să susţină examen în faţa comisiilor. Alţi 1.586 de candidaţi au solicitat recunoaşterea probei ca urmare a participării lor la sesiunile anterioare. Evaluarea candidaţilor se stabileşte pe baza mai multor niveluri de competenţă: utilizator mediu, utilizator avansat şi utilizator experimentat.

Bac pentru cazuri „speciale”

Nici în acest an nu lipsesc cazurile „speciale” din cadrul primei sesiuni a examenului de Bac 2013. Un candidat din Seimenii Mici, care pe parcursul celor patru ani de liceu a studiat la domiciliu, va susţine şi probele de examen tot la domiciliu. Inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, spune că, potrivit metodologiei, s-a format o comisie specială care va evalua elevul de la Seimenii Mici. În plus, o altă situaţie particulară este a unui elev care a absolvit un liceu din Mangalia, dar a fost arestat. El este în prezent la Penitenciarul Poarta Albă. ISJ a făcut demersuri astfel încât elevul să poată susţine probele de Bac la penitenciar.



12