Dacă, săptămâna trecută, prin emoțiile examenelor naționale au trecut absolvenții de clasa a VIII-a, a venit rândul colegilor lor mai mari, tinerii care au terminat clasa a XII-a, să participe de luni la probele Bacalaureatului. Cu toate că, în ultimii ani, probele scrise de la Bac au fost atent monitorizate video și audio, elevii nepregătiți au încercat totuși să fenteze acest examen și au fost eliminați. În anii trecuți, absolvenții de clasa a XII-a au fost prinși cu telefoane sau cu fițuici în sala de examen, însă în acest an ne-am confruntat și cu o premieră: 4 elevi au fost eliminați de la probele orale, pierzând șansa de a mai participa la Bacalaureat în următoarele două sesiuni, cu toate că de aceste rezultate nu depinde media de la Bac. În județul Constanța, 4.517 candidaţi s-au înscris pentru a susţine prima probă scrisă din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, la disciplina Limba şi literatura română, care va avea loc luni, 4 iulie, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ), într-un comunicat. Subiectele sunt diferențiate în funcție de filieră și profil în 2 tipuri. Astfel, 3.604 candidați vor primi subiecte pentru Filiera teoretică - Profil real și pentru Filiera tehnologică, iar 913 candidați vor avea de rezolvat subiecte pentru Filiera teoretică - Profil umanist și Filiera vocațională - Profil pedagogic. Proba se desfășoară în 15 centre de examen și începe la ora 9.00, iar pentru elaborarea lucrării scrise absolvenţii de liceu au la dispoziţie trei ore. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.
REGULI PENTRU CANDIDAȚI ÎN TIMPUL PROBEI
Potrivit regulamentului de desfășurare a examenului de Bacalaureat, candidații vor semna un proces verbal înainte de începerea probei, prin care vor lua la cunoștință faptul că vor fi dați afară din sala de examen în cazul în care sunt prinși copiind și vor pierde următoarele 2 sesiuni de Bacalaureat. Candidații nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio sau calculatoare. Candidații sunt obligați să lase aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale, în caz contrar urmând să nu fie primiți în sala de examen. De asemenea, în timpul probelor, elevii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subeictelor, în caz contrar urmând să fie eliminați.
URMĂTOARELE PROBE
Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, marți, 5 iulie, 2 absolvenţi de liceu susțin proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, 4.554 de candidați sunt aşteptaţi să susțină proba obligatorie a profilului, Matematică (3.418) sau Istorie (1.136). Examenul de Bacalaureat se încheie vineri, 8 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării, pentru care s-au înscris 4.727 de candidați (ex. 1.221 - Geografie, 1.115 - Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, 935 - Biologie vegetală și animală, 603 - Logică, argumentare și comunicare etc.). Afişarea rezultatelor va avea loc marți, 12 iulie.