Emoții pentru elevi şi părinţi după Evaluare! Urmează repartiția la liceu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Emoții pentru elevi şi părinţi după Evaluare! Urmează repartiția la liceu

Educație 24 Iunie 2017 / 13:46 2040 accesări

Liceele de top din întreaga ţară se pregătesc pentru admiterea candidaţilor, dascălii lăudându-se cu rezultatele foarte bune la examenul de bacalaureat, dar şi cu proiecte interactive în care să fie implicaţi elevii. Fiecare liceu de top are propria "reţetă a succesului". Cele mai căutate licee din ţară rămân Colegiul Naţonal "Gheorghe Lazăr", Colegiul Naţional "Sfantul Sava" sau Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", toate din Capitală, potrivit unui top realizat de Mediafax.

Specialiştii în educaţie sunt de părere că nu doar media de la bacalaureat califică un liceu ca fiind unul de top, ci trebuie luate în considerare şi alte aspecte.

"Lumea se înghesuie la licee care au cifre foarte mari de absolvenţi, care iau bacalaureatul, care intră la facultate fără să se uite şi la condiţiile de intrare. Multe dintre aceste licee nu au valoarea adăugată. Cu alte cuvinte, un liceu bun este cel care adăugă valoare, adică, îl iei pe copil la un anumit nivel şi îl faci să progreseze. Dacă un liceu are cea mai mică medie de intrare 9,25 şi media cu care absolvenţii iau bacalaureatul este de 8, atunci trebuie să ne punem nişte întrebări. Sunt licee unde cea mai mare medie de intrare este 5 şi aceste licee reuşesc să ducă cea mai mare parte dintre elevi până în clasa a XII-a. Dacă un copil a progresat, la matematică, de la 2 la 5, înseamnă că este o valoare adăugată. Eu am întâlnit profesori foarte buni în aceste licee defavorizate pentru că este mult mai greu să lucrezi cu copii care sunt mai puţin motivaţi şi dornici pentru învăţare", a declarat Şerban Iosifescu, directorul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), din cadrul Ministerului Educaţiei.

Părinţii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la cum aleg liceul pentru copilul lor, lunând în considerare care ar fi vocaţia elevului, dar şi o unitate şcolară aproape de casă.

"Ideal ar fi ca elevul şi părinţii lui să ştie la ce este copilul mai bun, ce i se potriveşte. Matematica necesară pentru evaluare nu este, de exemplu, un indicator că este bun la matematică, astfel că alegerea între real şi uman este complicată şi merită testată cu un profesor independent: are gândirea formată pentru profilul real? Între două licee comparabile, merită să fie ales cel care este mai aproape de casă, va avea mai mulţi colegi din acelaşi cartier, există şanse mai mari sa fie în comunitatea care îl cunoaşte şi care îl va sprijini în adolescenţă. O altă provocare este modul de notare din gimnaziu, unde notele sunt importante şi există şanse ca anumite discipline (fizica, chimie, biologie) să nu fi fost abordate adecvat, iar profesorii de liceu vor avea cerinţe de la nivelul programei, adică mai inalte", a afirmat Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie.



12