Emoţii... plastice, în pragul licenţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Curs festiv, marcat printr-un spectacol cromatic de excepţie

Emoţii... plastice, în pragul licenţei

Cultură 26 Iunie 2012 / 00:00 977 accesări

Pentru „studenţii” anului al III-lea de la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, prima zi a săptămânii a coincis cu una dintre cele mai emoţionante momente din viaţa lor de... student: ziua în care s-a strigat pentru ultima dată catalogul. Reuniţi în holul mare al Campusului universităţii constănţene, absolvenţii promoţiei 2012 s-au întâlnit, ieri, cu profesorii lor, într-un cadru festiv, în apropierea creaţiilor plastice - probă practică pentru examenul de licenţă - la elaborarea cărora s-au întrecut pe ei înşişi. Ampla expoziţie, reunind picturile celor 22 de absolvenţi, captează atenţia privitorilor prin colorit, originalitate şi modul de abordare a temei alese şi va putea fi admirată până pe 25 iulie.

Prezenţa la cursul festiv a făcut-o coordonatorul ştiinţific conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, iar absolvenţii şi-au îmbrăţişat, pe rând, profesorii: prof. univ. dr. Ibram Nuredin, criticul de artă Alice Dinculescu, asist. univ. Gheorghe Fărcaşiu şi lect. univ. dr. Eduard Andrei.

CEA MAI FRUMOASĂ EXPOZIŢIE „Noi, în Facultatea de Arte, mergem pe principiul şcolii de maeştri: în fiecare an există câte un coordonator, un profesor şi un asistent. Tot efortul nostru, al meu şi al lui Gheorghe Fărcaşiu, a fost acela de a le forma o viziune proprie, pentru ca la finalul anilor de studii să aibă propriul lor stil, nu să împrumute stilul maestrului care i-a învăţat. Am dirijat din umbră toate aceste lucruri din expoziţie, astfel încât lucrările să fie de un înalt profesionalism. Cel mai mult mă mulţumeşte faptul că nu există diferenţe calitative între ei. S-au prezentat impecabil. Fiecare a avut de dus o luptă cu sine însuşi. După părerea mea, expoziţia aceasta este cea mai frumoasă de până acum”, a apreciat coordonatorul ştiinţific, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

STUDIU ASUMAT A apreciat efortul creator al proaspeţilor absolvenţi, care se pregătesc să dea proba scrisă a examenului de licenţă, şi criticul de artă Alice Dinculescu: „Se observă mai mult ca niciodată o mare seriozitate a abordării subiectelor pentru care fiecare dintre studenţi a optat în vederea realizării lucrării practice de licenţă. Compoziţiile demonstrează studiul de atelier asumat, nu numai cu responsabilitate, ci şi cu plăcere”. „Expoziţia promoţiei 2012 se remarcă printr-o extraordinară calitate a lucrărilor, deşi aria tematică este extrem de vastă, mergând de la peisajul dobrogean, de tip tradiţional, trecând apoi prin diverse faze de epurare a realului, până la compoziţii pur abstracte. Există şi „voci” care se singularizează foarte clar, a apreciat şi lect. univ. dr. Eduard Andrei

DE LA AGONIE LA... EXTAZ „Este un moment extrem de emoţionant, pentru că am absolvit o facultate care te încarcă emoţional, trecând de la agonie la extaz şi invers. Sunt căsătorită, mamă a trei copii. Pictura reprezintă o veche pasiune a mea, încă din adolescenţă, căreia i-am dat curs datorită sprijinului familiei mele”, a spus Florina Roşca Hristache. Emoţii au avut şi profesorii, nu doar absolvenţii. „Este un moment emoţionant, plin de bucurie şi pentru mine, dar mai ales pentru promoţia 2012, formată din tineri cu un orizont cultural foarte bogat, care au realizat lucrări de licenţă profesioniste, cu o tematică foarte variată şi, evident, cu stilistică şi personalitate diferite. Mulţi dintre ei vor deveni, cu siguranţă, artişti plastici consacraţi ai spaţiului dobrogean”, a spus primul decan al Facultăţii de Arte şi decanul de vârstă al corpului profesoral, prof. univ. dr. Ibram Nuredin.

„Anul acesta este foarte „bogat” în ceea ce priveşte varietatea de personalităţi artistice. Acesta este anul care îl marchează pe fiecare student”, a spus cunoscutul artist plastic Gheorghe Fărcaşiu, care le-a fost mentor absolvenţilor, alături de conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Printre absolvenţii anului al III-lea se află şi părintele Efrem Băndărică de la Mănăstirea Dervent, dar şi maestrul cofetar Silvian Miron, care a declarat: „Am învăţat foarte multe lucruri utile şi am început să văd cu alţi ochi aceleaşi lucruri. Chiar pregătesc o expoziţie pentru primăvara următoare”.

O promoţie specială

Absolvenţii promoţiei 2012 a Facultăţii de Arte, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative, sunt: Irina Antonov Pal, Alexandra Bădilă, Gelu Băndărică, Melania Bărbulescu, Adrian Bob, Cosmina Bucur, Horia Fărcăşiu, Eugenia Georgescu, Vinald Gjino, Cătălin Maftet, Silviu Miron, Doru Nicolae, Rareş Nicolau, Mihaela Onesa, Cosmin Popescu, Alexandru Răutu, Florentina Roşca Hristache, Lacme Seit-Amet Ifrim, Marilena Şianga, Marcel Tudor, Sabina-Getuţa Voinea, Roxana Voinea-Căluţă.

Taguri articol


12