Emoţiile şi sănătatea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Emoţiile şi sănătatea

Politică 06 Ianuarie 2009 / 00:00 801 accesări

„Ce înseamnă o stare bună a sănătăţii emoţionale?”, „Cum pot emoţiile să afecteze sănătatea?” sau „Cum se poate îmbunătăţi sănătatea emoţională?” sînt doar cîteva întrebări care încep să fie adresate de tot mai mulţi dintre noi. Oamenii sănătoşi din punct de vedere emoţional sînt conştienţi de gîndurile lor, sentimentele şi comportamentele lor. Dr. Loti Popescu, master european Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, spune că oamenii au învăţat ce să facă cu stresul, care este parte normală a vieţii lor. „Se simt bine cu ei şi au relaţii sănătoase. Multe lucruri care ni se întîmplă în viaţă, situaţii neaşteptate pot afecta sănătatea noastră emoţională şi pot genera puternice sentimente de tristeţe, anxietate, depresie. Schimbările „bune” pot fi la fel de stresante ca cele „rele”: şomajul, sarcina, naşterea unui copil, întoarcerea acasă după multă vreme, divorţul, căsătoria, promovarea la locul de muncă, probleme financiare, mutarea în casă nouă, boală, pierderea cuiva apropiat ş.a..”, spune medicul.

Cum pot emoţiile să afecteze sănătatea?

„Corpul nostru răspunde la felul în care gîndim, simţim, acţionăm. Asta arată cum mintea este conectată la corp şi viceversa. Cînd sîntem stresaţi, anxioşi, supăraţi, corpul nostru încearcă să ne spună că ceva nu-i în ordine. De exemplu, o tensiune arterială crescută sau un ulcer la nivel digestiv pot să apară după un eveniment stresant”, a mai explicat dr. Loti Popescu. De asemenea, ea susţine că atunci cînd sănătatea emoţională nu e în ordine, pot să apară mai multe manifestări la nivelul corpului, cum ar fi: dureri de spate, modificări ale apetitului, dureri de piept, constipaţie sau diaree, gura uscată, oboseală cronică, dureri cu caracter generalizat, dureri de cap, hipertensiune, palpitaţii, probleme sexuale, respiraţie îngreunată, pierdere în greutate sau cîştig în greutate, probleme stomacale, senzaţia de gît înţepenit, prăbuşirea sistemului imun, de apărare - mai multe răceli şi afecţiuni ca urmare a evenimentelor stresante apărute.

Cum se poate îmbunătăţi sănătatea emoţională?

Dr. Loti Popescu spune că sănătatea emoţională poate fi îmbunătăţită dacă se încearcă o recunoaştere a propriilor emoţii. Trebuie observat de ce apar ele. „Exprimă-ţi emoţiile, pentru că în caz contrar poate fi mai rău. Spune-le apropiaţilor ce te frămîntă, vorbeşte cu terapeutul tău, trăieşte o viaţă echilibrată, fă-ţi timp să munceşti, să te relaxezi, de asemenea, ai grijă de sufletul, mintea şi corpul tău! Ai grijă de tine!”, sfătuieşte medicul.

Alina GHENCEA

Ex foto: Dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate Constanţa: “Cînd sîntem stresaţi, anxioşi, supăraţi, corpul nostru încearcă să ne spună că ceva nu-i în ordine. De exemplu, o tensiune arterială crescută sau un ulcer la nivel digestiv pot să apară după un eveniment stresant”



12