Un exemplu extrem de puternic de luptă împotriva opresiunilor, de forţă şi umanitate, probate în cele mai grele condiţii, îi aparţine laureatei Premiului Nobel pentru Pace, militanta pakistaneză Malala Yousafzai. Aceasta a fost copleşită de emoţie la o recepţie oferită joi în onoarea sa de către premierul Pakistanului, Shahid Khaqan Abbasi, cu ocazia primei sale vizite în ţară după ce a fost împuşcată de către talibani în 2012 pentru că militează pentru dreptul la educaţie al femeilor, relatează DPA şi Reuters. „Am vrut de mult timp să revin în ţara mea în toţi aceşti ani”, a declarat Malala, cu ochii în lacrimi, la recepţia de la Islamabad. La rândul său, premierul a afirmat că este fericit s-o salute la revenirea în ţară pe „fiica Pakistanului”. „Sunteţi cea mai puternică dintre vocile pakistaneze împotriva extremismului”, a declarat Abbasi într-un scurt discurs.
Malala, care călătoreşte cu tatăl său şi cu un frate mai mic, a fost primită de către Abbasi la Islamabad, după care a rostit un scurt discurs la televiziunea naţională. „Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Încă nu pot să cred că se întâmplă aceasta”, a declarat Malala, ştergându-şi lacrimile. „De obicei eu nu plâng... Am 20 de ani, dar am văzut atâtea în viaţa mea”, a spus Malala. Ea a vorbit - oscilând deseori între engleză şi limbile paştună şi urdu - despre importanţa educaţiei şi despre eforturile fundaţiei sale caritabile de a ajuta fete.
În 2012, în condiţii dramatice, în ambulanţă, zbătându-se între viaţă şi moarte, Malala a trebuit să-şi părăsească ţara, după ce a fost grav rănită într-o tentativă de asasinat întreprinsă de către talibani pakistanezi în timp ce se întorcea de la şcoală. De atunci, ea nu a mai fost în Pakistan, dar şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce. Îngrijită în Anglia, unde trăieşte de atunci, Malala a devenit o militantă de frunte a dreptului femeilor la educaţie. Cu acest titlu, ea a fost recompensată în 2014 cu Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile copiilor. După ce a locuit un timp cu familia sa la Birmingham, în centrul Angliei, unde a învăţat la o şcoală de fete, Malala îşi continuă acum studiile de economie, filosofie şi de ştiinţe politice la Universitatea din Oxford.