Enel Distribuţie Dobrogea a primit zeci de mii de reclamaţii, în ultimele zile, din partea locuitorilor judeţelor Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, dar şi Constanţa. Comune întregi au fost lăsate în beznă. În zadar oamenii au sunat disperaţi la dispeceratul Enel. Răspunsul angajaţilor nu i-a… „luminat” deloc: „Se lucrează intens!?”, asta în cazul în care, la telefon, a şi răspuns cineva. Oamenii au stat şi încă mai stau la lumina lumânării, în frig. Sursele electrice de încălzire sunt inutile, în condiţiile date. Mulţi dintre reclamanţi le-au reproşat celor de la Enel că pretenţiile sunt mult prea mari atunci când vine vorba de plata facturilor, de costuri, în general, iar când cer servicii, primesc „scurtcircuite”. În ciuda veniturilor uriaşe, investiţiile în reţeaua de electricitate par a fi aproape de zero. La fiecare furtună, mii de gospodării, localităţi întregi sunt lăsate în beznă. În beznă au fost lăsate la Constanţa, pe lângă multe localităţi, şi două secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Pacienţii şi cadrele medicale au avut norocul că cele două unităţi aveau generatoare electrice, însă acestea au funcţionare limitată. Toate problemele din Dobrogea au ajuns şi la urechile vicepremierului Liviu Dragnea. Prefecţii din Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa i-au reclamat oficialului, la Comandamentul de urgenţă organizat la Palatul Victoria, deficienţe în colaborarea cu Enel la remedierea defecţiunilor apărute în urma intemperiilor. Menţionăm că la reuniune nu a luat parte un specialist pe energie al ministerului de resort. De exemplu, la Tulcea, niciun reprezentat al Enel nu a participat la Comandament, deşi cinci comune şi, parţial, oraşul Sulina au probleme cu energia electrică în ultimele două zile.
LA CĂLĂRAŞI, OAMENII AU PUS PARIURI CU PRIVIRE LA DURATA ÎN CARE ENEL RĂSPUNDE LA APELURILE DE URGENŢĂ.
Prefectul de Ialomiţa a reclamat politica administraţiei companiei de reducere a personalului de intervenţie, avertizând că, în acest mod, la iarnă nu va mai avea cine să spargă gheaţa de pe liniile de înaltă tensiune. Şi la Constanţa, numeroase localităţi au fost lăsate în beznă. Problema este că, din cauza avariilor Enel, mai multe gospodării au fost lăsate şi fără apă potabilă, aceasta fiind asigurată de către pompele conectate la sursa de curent electric. Vicepremierul a solicitat prefecţilor să îi transmită în scris informări cu privire la deficienţe şi a promis că ele vor fi centralizate şi analizate. Dragnea a declarat, în acest context, că, din câte cunoaşte, „nu s-a micşorat factura la energie electrică”, iar compania Enel nu poate fi exonerată de angajamentele asumate în contractul de privatizare cu privire la intervenţiile de urgenţă.
Enel promitea, ieri seară, că în jurul orei 21.00 vor fi realimentate localităţile: Lumina, Corbu, Piatra, Mamaia Sat, rămânând doar o parte din localitatea Mihail Kogălniceanu fără electricitate. Tot Enel dădea asigurări că în judeţele Tulcea, Călăraşi şi Ialomiţa nu mai sunt localităţi nealimentate, echipele fiind concentrate în remedierea multiplelor deranjamente individuale sau colective. Enel justifică întârzierile remedierii avariilor astfel: „Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul vântului puternic, se numără izolatori sparţi, cordoane şi conductoare rupte. Accesul echipelor de intervenţii în teren la reţelele situate în câmp este mult îngreunat din cauza căderii masive de precipitaţii. În zonele urbane, copacii sau crengile căzute pe liniile electrice aeriene au dus la producerea a multiple deranjamente colective”. În ciuda asigurărilor Enel, potrivit localnicilor, aseară, la închiderea ediţiei, în Corbu, oamenii îşi făceau pregătirile de culcare la lumânare!